Πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη για πρώτη φορά  από τις αρχές του 2020, οπότε και ξεκίνησαν τα lockdown, λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P μεταποίησης ευρωζώνης (PMI), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον κλάδο, δείχνει ότι η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Εurostat: Νέο ρεκόρ σε Ευρωζώνη και Ελλαδα

Επιβράδυνση

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις χώρες της ευρωζώνης, με τις νέες παραγγελίες και τη ζήτηση για εξαγωγές να μειώνονται, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προσγειώθηκε σε χαμηλό 25 μηνών.

Ο συνολικός PMI της μεταποίησης έφτασε στο 52,1, μειωμένος από το 54,6 του Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Νέο άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας – Ο ρόλος που έπαιξε η ΕΚΤ

Βύθιση της παραγωγής και στο βάθος ύφεση

Όμως ο Δείκτης Παραγωγής βυθίστηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, παρουσιάζοντας στασιμότητα, φτάνοντας σε χαμηλό 24 μηνών και τις 49,3 μονάδες.

Ο Chris Williamson, Chief Business Economist της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι η μεταποίηση στην ευρωζώνη κινήθηκε σε πτώση τον Ιούνιο καθώς η ζήτηση μειώθηκε.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών, χαμηλότερα από τις προβλέψεις ο σύνθετος PMI

«Οι παραγγελίες για αγαθά μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό τους τελευταίους δύο μήνες, πέφτοντας τον Ιούνιο σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με εξαίρεση την Ολλανδία, και ακόμη και εδώ ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η ζήτηση τώρα αποδυναμώνεται καθώς οι εταιρείες αναφέρουν ότι οι πελάτες γίνονται πιο προσεκτικοί σε σχέση με τις δαπάνες, λόγω της αύξησης των τιμών και των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών. Η ύφεση φαίνεται ότι θα αποκτήσει δυναμική τους επόμενους μήνες», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή