Σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας διαδικτυακά την Παρασκευή στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες πολιτειών, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ορισμένες πολιτείες θα επιχειρήσουν να συλλάβουν γυναίκες που θα διασχίζουν τα πολιτειακά σύνορα για να προχωρήσουν σε άμβλωση, μετά την ανατροπή της κατοχύρωσης της διακοπής κύησης ως δικαιώματος από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ήδη δεκατρείς πολιτείες που βρίσκονται στα χέρια Ρεπουμπλικανών απαγόρευσαν ή περιόρισαν σοβαρά το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Έτσι είναι βέβαιο ότι πολλές γυναίκες θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν σε περιοχές που ακόμα η διαδικασία παραμένει νόμιμη.

«Θα σοκαριστείτε»

«Οι άνθρωποι θα σοκαριστούν όταν η πρώτη πολιτεία προσπαθήσει να συλλάβει μια γυναίκα επειδή διέσχισε τα σύνορα για να λάβει υπηρεσίες υγείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Και δεν νομίζω ότι ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά θα συμβεί, και θα διαμηνύσει σε όλη τη χώρα ότι πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας απόφαση που επηρεάζει όλα τα βασικά δικαιώματα».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις γυναίκες που πρέπει να διασχίσουν τα σύνορα των πολιτειών για να κάνουν έκτρωση και να διασφαλίσει την πρόσβασή τους σε φάρμακα σε πολιτείες όπου απαγορεύεται.

«Δεν θα συνεργαστούμε»

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Michelle Lujan Grisham, δήλωσε στη συνάντηση ότι η πολιτεία της «δεν θα συνεργαστεί» σε οποιαδήποτε προσπάθεια εντοπισμού γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση για να τις τιμωρήσει. «Δεν θα τις εκδώσουμε», είπε.

Ομάδες για τα δικαιώματα στην άμβλωση έχουν καταθέσει προτάσεις νόμου σε πολλές πολιτείες με σκοπό να διατηρήσουν τη δυνατότητα των γυναικών να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους.

Σφίγγει ο κλοιός

Δικαστές στη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Τέξας και τη Γιούτα εξέδωσαν έκτοτε αποφάσεις που εμπόδισαν τις εν λόγω πολιτείες να επιβάλουν νέους περιοριστικούς νόμους περί αμβλώσεων, όμως το ανώτατο δικαστήριο του Οχάιο αρνήθηκε την Παρασκευή να εμποδίσει την υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία πολιτεία να επιβάλει την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul δήλωσε στη σύσκεψη ότι «μόνο μια χούφτα πολιτείες» θα πρέπει να φροντίσουν για την υγεία των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.

«Υπάρχει πολύ άγχος εκεί έξω», είπε η Hochul. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις Αμερικανίδες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους