Ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων δεκαετιών ολοκλήρωσαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς δεν κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από ένα παγκόσμιο sell off στα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία. Πληθωρισμός, νομισματική σύσφιξη, πόλεμος, ενεργειακή κρίση ήταν μόνο μερικά από τα “συστατικά” του πτωτικού σπιράλ που άγγιξε τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Μέσα σε ένα εξάμηνο, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχασαν πάνω από 20%, έως και 30%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να στέκεται με καλύτερη επίδοση. Την ίδια ώρα, το Bitcoin, το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 60%, ο χαλκός, που συχνά θεωρείται πρόδρομος δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15%, και το βαμβάκι έχασε περισσότερο από 13%.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Έφτασαν οι αρκούδες – Και επισήμως σε bear market ο S&P

Wall Street: Το χειρότερο εξάμηνο από το 1970

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, κλείνοντας το χειρότερο πρώτο του εξάμηνο εδώ και δεκαετίες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ύφεση στην οικονομία εν μέσω νομισματικής σύσφιξης.

Διαβάστε επίσης – S&P: Χάθηκαν 8,2 τρισ. δολάρια σε έξι μήνεςΣήμερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,80% στις 30.779 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,86% στις 3.786 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,33% στις 11.028 μονάδες.Ο S&P 500 σημείωσε πτώση σχεδόν 20,5% από την αρχή του έτους, και κατέγραψε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1970, ενώ ο Dow Jones έχασε στο ίδιο διάστημα πάνω από 15,3%. Η “ζημιά” του Nasdaq προσέγγισε το 30%, με το 20% να το χάνει μόνο στους τελευταίους τρεις μήνες, ήτοι τη χειρότερη επίδοση από το 2008. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αγορά μπήκε και «επίσημα» σε bear market, καθώς τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq καταγράφουν απώλειες πάνω από 20% από τα ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Άντεξε ο FTSE 100, στη σκιά της βουτιάς των ευρωαγορών

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι κινήσεις μείωσης του ρίσκου, εν μέσω έντονης ανησυχίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,96% στις 7.169 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,69% στις 12.783 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,80% στις 5.922 μονάδες.Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με πτώση 9% — τη χειρότερη τρίμηνη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης μειώθηκε κατά 16,6%. Από την αρχή του έτους, ο FTSE 100 έχασε σχεδόν 3%, ο DAX σημείωσε απώλειες 19,5% και ο CAC 40 έκλεισε το εξάμηνο στο -17,2%.Η σημερινή εικόνα της αγοράς επιβεβαίωσε πάντως ότι το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αρνητικό – δεν υπάρχει προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν επιθετικά τις υψηλές τιμές με αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας.

Το χειρότερο τρίμηνο από το 2011 βίωσε το Bitcoin

Το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε το Bitcoin, καθώς η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την κατάρρευση πολύ σημαντικών πλατφορμών, ροκάνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημείωσε πτώση 58%, τη μεγαλύτερη από αυτή το γ’ τρίμηνο του 2011.Σαφώς το κρυπτονόμισμα βρίσκεται σε bear market, η οποία ξεχωρίζει λόγω της υψηλής μόχλευσης, καθώς και του αυξημένου αισθήματος από κεντρικές τράπεζες ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν απειλή για την οικονομική σταθερότητα, την ώρα ετοιμάζονται ρυθμίσεις για την αγορά.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε κοντά στα χαμηλά εξαμήνου

Ούτε σήμερα κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε με απώλειες, διευρύνοντας τον αρνητικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του έτους πάνω από το 9%.Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 810,42 μονάδες, ήτοι μόλις 22 μονάδες πάνω από τα χαμηλά που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου, ήτοι στις 788,83 μονάδες.Αν και δεν ήταν λίγο οι long που πίστευαν να υπάρξει ένα καλύτερο κλείσιμο το εξαμήνου σήμερα, τελικά το ΧΑ επέλεξε να μην αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο, μια τακτική όμως που στην παρούσα συντηρεί το αρνητικό σενάριο. Ένα σενάριο που δείχνει ότι ο γενικός δείκτης θα φτάσει αργά ή γρήγορα στις 800 μονάδες, ενώ και η ασθενής εικόνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεπικουρούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street