Στα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική τροχιά ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στον χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο “Aviation Event” που πραγματοποιείται, στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, παρά τις νέες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά το γεγονός ότι σημαντικές τουριστικές αγορές -όπως η Ρωσία λόγω του πολέμου και η Κίνα λόγω της Covid-19- είναι φέτος απούσες, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας βρίσκεται ήδη σχεδόν στα επίπεδα του 2019.

Διαβάστε επίσης: North Evia – Samos Pass: Voucher 150 έως 300 ευρώ για διακοπές

«Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι τα, μέχρι τώρα, μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούνιο, η κίνηση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει επανέλθει σχεδόν στο 94% συγκριτικά με τα επίπεδα του ίδιου μήνα του 2019 και οι πτήσεις στο 97%. Εξαιρετικές είναι, επίσης, οι επιδόσεις και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Άκρως εντυπωσιακή η πορεία του Ιουνίου στο Νότιο Αιγαίο

Παράλληλα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Απρίλιο, δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 7,5% σχέση με τον Απρίλιο του 2019 όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση, ενώ περιμένουμε να ανακοινωθούν και τα στοιχεία του Μαΐου», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ανέκαμψε ο κλάδος των αερομεταφορών

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις αναταράξεις που παρατηρούνται στον κλάδο των αερομεταφορών σε όλη την Ευρώπη στη μετά-Covid εποχή, καθώς πολλοί εργαζόμενοι -και στην ταξιδιωτική βιομηχανία- αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλους κλάδους, κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. «Ο κλάδος των αερομεταφορών συγκαταλέγεται σε αυτούς που “χτυπήθηκαν” σημαντικά από την πανδημική κρίση. Είναι, όμως, και ο κλάδος που ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν από τα lockdowns του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τις εικόνες που βλέπουμε, σήμερα, με σημαντικές καθυστερήσεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης λόγω της έλλειψης προσωπικού. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αλλαγές. Και πρέπει να αναλάβουμε άμεση δράση για θέματα που ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να επιδεικνύει την απαραίτητη ευελιξία, να αναλαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιτυγχάνει ταχεία αποτελέσματα. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, κινούμαστε και στην post-Covid εποχή», σημείωσε.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Ο κ. Κικίλιας τόνισε τη σημασία των στοχευμένων παρεμβάσεων που έχει αναλάβει, από την αρχή της χρονιάς, το υπουργείο Τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το άνοιγμα νέων προορισμών, γεγονός που -όπως είπε- έχει αρχίσει να αποφέρει ήδη τους πρώτους καρπούς. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας, ξεκίνησαν πολύ νωρίς φέτος και δείχνουν ότι θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου», δήλωσε, επισημαίνοντας τη στρατηγική συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ και το άνοιγμα που επιχειρείται σε νέες αγορές, όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Λατινική Αμερική.

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε όλα όσα προβλέπονται για τον κλάδο των αερομεταφορών στο ευρωπαϊκό “Green Deal”, βάσει του σχεδίου “Fit for 55” της Κομισιόν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. «Η μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία και οι δράσεις για την πράσινη ανάπτυξη αποτελούν, πράγματι, απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι όροι που σχετίζονται με την επιβολή περιβαλλοντικών τελών στις πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών. «Οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν κρύβουν έναν σοβαρό κίνδυνο για τον κλάδο των αερομεταφορών στην Ευρώπη -και, ως εκ τούτου, για το ευρωπαϊκό τουριστικό προϊόν- καθώς αυξάνουν το κόστος για τον ταξιδιώτη, δίνοντας έτσι σημαντικό “πλεονέκτημα” στις αεροπορικές εταιρείες και τους τουριστικούς προορισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν θα δεσμεύονται με αυτούς τους κανόνες. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη στη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, καθώς και στις τελικές μας αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%