
Πλάτη προκειμένου να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση μιας επαπειλουμένης επισιτιστικής κρίσης είναι έτοιμη να βάλει η ελληνική ναυτιλία, ενώ και τα δυο ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης σχεδιάζεται να αναλάβουν ρόλο ως διαμετακομιστικά κέντρα.
Οι επίσημοι φορείς της ελληνικής ναυτιλίας παρακολουθούν από πολύ κοντά τις διεργασίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ», που αφορούν τη μεταφορά του ουκρανικού σιταριού που έχει εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη και δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν όροι ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων και η όλη διαδικασία θα είναι διαφανής και θα στηρίζεται σε όρους προσφοράς και ζήτησης.
Διαβάστε επίσης: Έως το 2023 υψηλοί ναύλοι και συμφόρηση στα λιμάνια
«Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο»
Για το ίδιο θέμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κάνει καθαρό ότι η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.
Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός δήλωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι «εκφράσαμε όλοι την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση. Και η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σιτάρι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει τελικά στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία».
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία για να συμβάλει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που τελούν υπό ρωσικό αποκλεισμό.
Συναντήσεις
Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι ήδη εκπρόσωποι της ένωσης των εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης (ECSA) έχουν κάνει δύο τουλάχιστον συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα αυτό, ενώ και μία τρίτη επίκειται το επόμενο διάστημα.
Τα θέματα που εξετάζονται έχουν σχέση με τα σενάρια που μπορούν να υλοποιηθούν ώστε να γίνει δυνατή η μεταφορά των 20 εκατ. τόνων σιταριού που παραμένει εγκλωβισμένο σε λιμάνια και αποθήκες στην Ουκρανία. Τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις καθώς αυτές βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ και τα λιμάνια είναι παγιδευμένα με νάρκες.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η μεταφορά του σιταριού σε λιμάνια των Μολδαβίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Ελλάδας από τη στεριά, είτε σιδηροδρομικώς είτε οδικώς, ή ακόμη και μέσω θαλάσσης με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Για τη χώρα μας, όπως ειπώθηκε σε σχετικές συσκέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα δύο λιμάνια που μπορεί να αξιοποιηθούν είναι της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να επέλθει κάποια συμφωνία και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο, όμως επιβεβαιώνεται αυτό που έχει υποστηρίξει πρόσφατα και η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ότι «η ναυτιλία ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες αποτελεί θεματοφύλακα της ευημερίας και της εύρυθμης λειτουργίας λαών, κρατών και των οικονομιών τους. Και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος. Είναι ένας παγκόσμιος, οικονομικός, στρατηγικός εταίρος».
Για τη μεταφορά του σιταριού, μια μεγάλη ποσότητα του οποίου θα μεταφερθεί στην Αφρική, όπου ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως πλοία panamax και supramax, δηλαδή πλοία μεταφορικής ικανότητας 65.000-80.000 dwt και 50.000-60.000 dwt. Για τους 20 εκατ. τόνους θα χρειαστούν, δηλαδή, περισσότερα από 250-400 πλοία, ανάλογα με το μέγεθος.


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες