Το Bitcoin υποχώρησε σχεδόν 38% τον Ιούνιο για να καταγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά του από το ντεμπούτο του το 2009. Σύμφωνα με τα δεδομένα της CoinGecko, διαπραγματεύτηκε πάνω από 31.000 δολάρια την 1η Ιουνίου και έπεσε στα 17.700 δολάρια στα μέσα του μήνα, πριν ανακάμψει και κλείσει τον μήνα στα 19.209 δολάρια. Η μηνιαία πτώση είναι δεύτερη μετά τη βουτιά του bitcoin κατά 38,6% τον Αύγουστο του 2011 και ώθησε τις τιμές κάτω από τα υψηλά του 2017.

Όπως υπογραμμίζει το coindesk, οι απώλειες του Ιουνίου προήλθαν εν μέσω μειωμένου μακροοικονομικού κλίματος, φόβων για πληθωρισμό και συστημικών κινδύνων μέσα από το κρυπτογραφικό οικοσύστημα, όπως η πιθανή αφερεγγυότητα του δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius Network και η κατάρρευση του κεφαλαίου αντιστάθμισης κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital .

Διαβάστε επίσης: Ελ Σαλβαδόρ: Το πείραμα με το bitcoin φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία

«Οι απώλειες προκλήθηκαν από πολλούς παράγοντες», δήλωσε ο Ali Kassab, πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης Centurion & Co.

«Από την κατάρρευση της Terra έως την εκκαθάριση της Three Arrows Capital και τις ατελείωτες απολύσεις, η κακή τάση στη βιομηχανία κρυπτογράφησης επιβάρυνε την τιμή του bitcoin», πρόσθεσε ο Kassab, σημειώνοντας ότι αναμένει θεσμικές επενδύσεις «να εισρεύσουν στο ενεργητικό» και να δημιουργήσουν καλύτερη τιμή και απόδοση τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: Μπαίνουν κανόνες στην ΕΕ για την «Άγρια Δύση» των crypto

Τιμές σε «εύρος»

Άλλοι, όπως ο Chris Terry της πλατφόρμας δανεισμού SmartFi, λένε ότι αναμένουν ότι το bitcoin θα διαπραγματεύεται σε ένα αρκετά στενό εύρος βραχυπρόθεσμα. «Η αίσθηση του γραφείου συναλλαγών είναι ότι εάν το bitcoin παραμείνει στο [εύρος] των 18.000 έως 20.000 δολαρίων, θα είναι πολύ μακροχρόνιο και θα μπορούσαμε να είμαστε σε αυτό το εύρος συναλλαγών τώρα για εβδομάδες», είπε.

«Όλοι αισθάνονται ότι το bitcoin πρέπει να ξεπλυθεί και να αφαιρέσει όλες τις short θέσεις και να επανάλθει» πρόσθεσε.

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανανέωσαν τους φόβους για αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ των επενδυτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Πάουελ είπε ότι ανησυχεί περισσότερο για την πρόκληση που θέτει ο πληθωρισμός παρά για την πιθανότητα τα υψηλότερα επιτόκια να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Ο Πάουελ είπε ότι η Fed έπρεπε να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια, ανέφερε το Reuters, προσθέτοντας ότι μια σταδιακή αύξηση θα μπορούσε να κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται ότι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχιστούν.

Ψάχνοντας για πάτο

Μια τέτοια προοπτική έχει κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι το bitcoin δεν έχει πιάσει πάτο ακόμα, αν και πολλοί είναι αισιόδοξοι ότι τελικά θα ανακάμψει και θα εκτιναχθεί σε νέα υψηλά.

«Δεν νομίζω ότι το BTC έχει πιάσει πάτο ακόμα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η ανοδική αγορά θα επιστρέψει», δήλωσε ο Jimmy Zhao, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης ZBX. «Συνιστώ να αγοράσετε bitcoin ενώ η τιμή είναι χαμηλή και να το κρατήσετε, γιατί στην επόμενη ανοδική πορεία, η τιμή του θα φτάσει τουλάχιστον τα 100.000 δολάρια».

Σύμφωνα με το coindesk, η απόκτηση bitcoin φθηνά και η διατήρηση μέχρι τον επόμενο κύκλο είναι ένα συναίσθημα που μοιράζονται και άλλοι στον κλάδο.

«Οι δείκτες δείχνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση ακραίου φόβου, [με] ορισμένους μακροπρόθεσμους κατόχους να συνθηκολογούν και τις επιχειρήσεις να χρεοκοπούν», δήλωσε ο Anton Gulin, επιχειρηματικός διευθυντής στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης AAX. «Ωστόσο, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος κύκλος αρκούδας και όσοι έχουν καλύτερο μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό τον βλέπουν ως μια ευκαιρία να οικοδομήσουν και να προετοιμαστούν για την επόμενη ανοδική πορεία».

«Όταν κάποιος πουλάει, είναι πάντα κάποιος που αγοράζει. Αναμένω μια συνεχή μετατόπιση ρευστότητας και μια σειρά από συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η Gulin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain