Μπορεί το Ελ Σαλβαδόρ να πόνταρε την οικονομική του σωτηρία στο bitcoin, αλλά μέχρι στιγμής το στοίχημα δεν έχει αποδώσει όπως ήλπιζε ο πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής με τα 6.5 εκατομμύρια κατοίκους, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Νευρικότητα στην αγορά, το Bitcoin στο συμβολικό όριο των 20.000 δολ.

Η υιοθέτηση του bitcoin σε εθνικό επίπεδο δεν …απογειώνεται με τίποτα και το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα χρειάζεται ρευστό χρήμα άμεσα για να μπορέσει να καλύψει τις πληρωμές χρέους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον επόμενο χρόνο. Κι όλα αυτά, εν μέσω κατάρρευσης της τιμής του bitcoin, η οποία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021 και περισσότερο από 55% από τη στιγμή που ο Μπουκέλε ανακοίνωσε το σχέδιό του.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ καλεί το Ελ Σαλβαδόρ να «αφήσει» το Bitcoin

Κατακόρυφη πτώση ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη του Ελ Σαλβαδόρ έχει πέσει κατακόρυφα, το έλλειμμα της χώρας παραμένει υψηλό και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ – μια βασική μέτρηση που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των χρεών μιας χώρας σε σχέση με αυτά που παράγει – πρόκειται να φτάσει σχεδόν στο 87% φέτος, ενισχύοντας τους φόβους ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο νέος πόλεμος κατά της βίας των συμμοριών, σκιαγραφώντας μια πολύ άσχημη πραγματικότητα και μια χώρα στο χείλος του γκρεμού.

«Επιφανειακά, το όλο θέμα με το bitcoin δεν έχει πραγματικά αποδώσει», δήλωσε ο Boaz Sobrado, αναλυτής δεδομένων fintech με έδρα το Λονδίνο.

Δεν φταίει το bitcoin που η κυβέρνηση οδεύει προς την οικονομική καταστροφή.

Συνολικά, ολόκληρο το εγχείρημα (και όλο το σχετικό κόστος) απέφερε στην κυβέρνηση μόλις 374 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα – ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει ομόλογα σε εκκρεμότητα 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αλλά για μια οικονομία 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές έχουν σταματήσει εν μέρει επειδή δείχνουν απρόθυμοι να ξαναρίξουν χρήματα σε μια χώρα που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε ένα κρυπτονόμισμα του οποίου η τιμή είναι επιρρεπής στην ακραία αστάθεια. Οι οίκοι αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του Fitch, υποβίβασαν την πιστωτική βαθμολογία του Ελ Σαλβαδόρ επικαλούμενοι την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, δεδομένης της υιοθέτησης της νόμιμης χρήσης του bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον ακόμη πιο ακριβό για τον πρόεδρο Mπουκέλε να δανειστεί τα τόσο απαραίτητα μετρητά που χρειάζεται η χώρα του.

«Όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση, το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Έχει πολλά ομόλογα που διαπραγματεύονται με σοβαρή έκπτωση», συνέχισε ο Sobrado.

«Η χώρα υπνοβατεί προς τη χρεοκοπία», εκτιμά από τη μεριά του ο Φρανκ Μούτσι, αναλυτής του LSE, με εμπειρία ως σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Αλλά ο μιλένιαλ γνώστης της τεχνολογίας πρόεδρος Μπουκέλε, ο οποίος κάποτε διαφημιζόταν ως ο «πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου» στο βιογραφικό του στο Twitter, έχει συνδέσει την πολιτική του μοίρα με αυτό το στοίχημα των crypto, οπότε υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα — και να εξοφλήσει το χρέος της χώρας στο ενδιάμεσο. Αυτό μένει βέβαια να φανεί στην πράξη…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto