Κατά 3% προβλέπεται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από εξορύξεις και εξαγωγές ενέργειας της Αυστραλίας σε ετήσια βάση μέχρι τον Ιούνιο του 2023, φτάνοντας τα 286 δισεκατομμύρια δολάρια (419 δις. δολάρια Αυστραλίας), παίρνοντας ώθηση από τις αυξημένες τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Για διακοπές ρεύματος προειδοποιούν οι αρχές στην Αυστραλία

Όπως ανακοίνωσε το αυστραλιανό υπουργείο Βιομηχανίας στην τριμηνιαία του έκθεση, οι προοπτικές είναι οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, καθώς η Δύση αναζητά εναλλακτικές προς τη ρωσική ενέργεια. Αυτό θα σημαίνει ότι η Αυστραλία θα οδηγηθεί σε ρεκόρ εξαγωγών πωλήσεων -σε αξία- για υγροποιημένοι φυσικό αέριο και άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Αύξηση 10% στις επενδύσεις σε άνθρακα

Ωστόσο, αναφέρεται ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να θίξουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και να μειώσουν τα κέρδη από εξαγωγές ενεργειακών πόρων.

Τα έσοδα από τον μεταλλουργικό άνθρακα που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3% στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

«Με τα αποθέματα ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο πολύ κάτω από το κανονικό, τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εκτίναξη τιμών», αναφέρεται στην έκθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή μείωση της παραγωγής άνθρακα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν την ανατολική Αυστραλία.

Αντισταθμίζοντας τα κέρδη στο LNG και τον άνθρακα, η αξία του σιδηρομεταλλεύματος, του κορυφαίου εξαγωγικού κλάδου της Αυστραλίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 12% στα 116 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2023, με τη μέση τιμή να πέφτει στα 99 δολάρια ανά τόνο από 119 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή