Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 4,6% το 2020, καθώς τα lockdown το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν την παγκόσμια κινητικότητα και παρεμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα. Πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό θα σήμαινε την αρχή μιας πιο μόνιμης μετατόπισης των εκπομπών προς τα κάτω.

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες

Τα τελευταία στοιχεία , ωστόσο, διέψευσαν αυτές τις ελπίδες.

Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανέκαμψαν 6,4% πέρυσι σε νέο ρεκόρ, επισκιάζοντας την προ της πανδημίας κορύφωση καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε.

Διαβάστε επίσης – Εκπομπές CO2: Εκτίναξη κατά 6,3% στην ΕΕ από τη χρήση ενέργειας το 2021

Οι αναλυτές του ΔΝΤ P. Bhanumati , Mark de Haan και James William Tebrake γράφουν στο IMFBlog ότι οι εκπομπές από τον μεταποιητικό και τον ενεργειακό τομέα συνέβαλαν τα μέγιστα στις πρόσφατες παγκόσμιες αυξήσεις με βάση τις ενημερωμένες πληροφορίες από τον πίνακα ελέγχου δεικτών κλιματικής αλλαγής του ΔΝΤ — μια κοινή προσπάθεια μεταξύ εθνικών και διεθνών στατιστικών οργανισμών για την παροχή έγκαιρων δεδομένων για την παρακολούθηση της μετάβασης σε χαμηλότερη χρήση άνθρακα.

Διαβάστε επίσης -Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης στον μεγαλύτερο κίνδυνο των 10.000 ετών ανθρώπινου πολιτισμού

Η παραλλαγή Οmicron

Ενώ οι συνολικές εκπομπές έχουν ανέβει σημαντικά πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, οι αυξήσεις από τις μεταφορές και τα νοικοκυριά ήταν πιο ήπιες πέρυσι, καθώς η πανδημία επιβάρυνε την παγκόσμια κινητικότητα.

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα με την εμφάνιση της παραλλαγής omicron το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα μέτρα της πολιτικής για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες μείωσαν τις εκπομπές των νοικοκυριών και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υψηλές τιμές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι εκπομπές και των δύο αυτών τομέων καθώς οι οικονομίες ανοίγουν πλήρως στο πλαίσιο των ιστορικά υψηλών τιμών ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή είπε ότι, στα σενάρια που αξιολόγησαν, ο περιορισμός της θέρμανσης της ατμόσφαιρας στο βασικό επίπεδο περίπου 1,5 βαθμού Κελσίου απαιτεί να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2025.

Τα νέα δεδομένα από τον πίνακα ελέγχου του κλίματος υπογραμμίζουν αυτό που έχουν προειδοποιήσει ορισμένοι επιστήμονες: ο χρόνος τελειώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης