Το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή μπορεί να φτάσει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πλούσιοι Ρώσοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

«Πιστεύουμε ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και των Ρώσων ολιγαρχών», είπε σε συνέδριο στην ελβετική πόλη Λουγκάνο, επικαλούμενος εκτιμήσεις ότι τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 300-500 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι ρωσικές αρχές εξαπέλυσαν αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Προκάλεσαν αυτή τη μαζική καταστροφή και πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό», υπογράμμισε.

Συντονισμός από την ΕΕ

Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει μια κεντρική πλατφόρμα για να συντονίσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του καθεστώτος της Ουκρανίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, μετά τη συμφωνία του περασμένου μήνα.

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: Η ΕΕ θα διαθέσει 100 δισ. δολάρια για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

«Από την αρχή του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική στήριξη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Και… θα έρθουν περισσότερα. Θα εμπλακούμε ουσιαστικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση».

Μετά από χρόνια στενής συνεργασίας με την Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη και στρατηγικό συμφέρον να τη βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης: Σολτς: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί – Τι είπε για την ενεργειακή κρίση

Ο στόχος του Κρεμλίνου

«Στόχος του Κρεμλίνου είναι η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική καταστροφή της Ουκρανίας», είπε. «Θέλουν να υπονομεύσουν την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κράτους. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό». Η πλατφόρμα θα χαρτογραφήσει τις επενδυτικές ανάγκες και θα διοχετεύσει πόρους, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι  θα συγκεντρώσει χώρες, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως