Κατακόρυφη ήταν η βουτιά που σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τη διολίσθηση των βασικών οικονομιών στην ύφεση, με το ευρώ μάλιστα να υποχωρεί σε χαμηλά 20ετίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,1%, με το κλάδο των πετρελαϊκών να χάνει 6,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,86% στις 7.025 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,91% στις 12.401 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,68% στις 5.794 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Dechra Pharmaceuticals κέρδισε πάνω από 4% αφού η RBC αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «outperform». Στον αντίποδα, η Rheinmetall σημείωσε βουτιά άνω του 12% αφού η Deutsche Bank ανέφερε ότι υπάρχουν αρνητικές προοπτικές για τα επερχόμενα αποτελέσματα του γερμανικού αμυντικού γίγαντα για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης ProSiebenSat.1 υποχώρησαν περισσότερο από 9% αφού η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση σε «sell» από «neutral».

Ο φόβος για πιθανή ύφεση

Οι ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο δεν κατάφεραν να αναπτύξουν μια ανοδική δυναμική, αλλά οι φόβοι για πιθανή ύφεση είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένοι, προκαλώντας σημαντικές πιέσεις τόσο στους μετοχικούς δείκτες, όσο και στο ευρώ. Ο κίνδυνος της ύφεσης θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει πιο αργά στην αύξηση των επιτοκίων, αφήνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία υψηλές.

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι η παραγωγή θα μειωνόταν 0,3%.

Η παραγωγή από τον μεταποιητικό κλάδο αυξήθηκε κατά 0,8% τον Μάιο, η κατασκευαστική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% και η ενεργειακή παραγωγή μειώθηκε 4,6%.

Επίσης, ο οικονομικός δείκτης Sentix του Ιουλίου έδειξε ότι το ηθικό των επενδυτών σε όλες τις 19 χώρες της ευρωζώνης έχει βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, υποδεικνύοντας μια «αναπόφευκτη» ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές