Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο φόβος για μια πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση επικράτησε των ανησυχιών για περαιτέρω σύσφιγξη της προσφοράς, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νορβηγία.

Η τιμή του αργού Brent σημείωσε πτώση  κατά 5,87% στα 106,84 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού WTI υποχώρησε κατά 5,22% στα 102,77 δολάρια το βαρέλι.

«Το πετρέλαιο εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεφύγει από την τρέχουσα υφεσιακή κακοδαιμονία, καθώς η αγορά στρέφεται από τον πληθωρισμό στην οικονομική απελπισία», εξηγεί ο Στήβεν Ίνεζ της SPI Asset Management.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον υψηλό πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης εν μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Στη Νότια Κορέα, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε σχεδόν σε υψηλό 24 ετών, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης πετρελαίου.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, με τους  δείκτες να δείχνουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο, καθώς η αύξησ του κόστους ζωής κρατά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

Η απεργία στη Νορβηγία

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προσφορά εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το WTI σημείωσε άνοδο άνω των 3 δολαρίων και το Brent άνω του 1 δολαρίου μετά από αναφορές για διακοπή της παραγωγής στη Νορβηγία.Οι Νορβηγοί εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία που θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters το συνδικάτο που ηγείται της απεργίας.

«Οι τιμές του πετρελαίου … επωφελούνται από την απεργία στη Νορβηγία, που μέχρι στιγμής επηρεάζει μόνο μέτριες ποσότητες, και την απότομη αύξηση των επίσημων τιμών πώλησης του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι σαουδαραβικές εξαγωγές μπορεί να μην αυξηθούν τόσο πολύ τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Η Σαουδική Αραβία, που είναι η κορυφαία εξαγωγική χώρα πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τον Αύγουστο τις τιμές του αργού πετρελαίου για τους Ασιάτες αγοραστές σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ εν μέσω περιορισμένης προσφοράς και ισχυρής ζήτησης.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης στήριξη από τις ενδείξεις για χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές