
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο φόβος για μια πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση επικράτησε των ανησυχιών για περαιτέρω σύσφιγξη της προσφοράς, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νορβηγία.
Η τιμή του αργού Brent σημείωσε πτώση κατά 5,87% στα 106,84 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού WTI υποχώρησε κατά 5,22% στα 102,77 δολάρια το βαρέλι.
«Το πετρέλαιο εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεφύγει από την τρέχουσα υφεσιακή κακοδαιμονία, καθώς η αγορά στρέφεται από τον πληθωρισμό στην οικονομική απελπισία», εξηγεί ο Στήβεν Ίνεζ της SPI Asset Management.
Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον υψηλό πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης εν μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Στη Νότια Κορέα, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε σχεδόν σε υψηλό 24 ετών, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης πετρελαίου.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, με τους δείκτες να δείχνουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο, καθώς η αύξησ του κόστους ζωής κρατά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς.
Η απεργία στη Νορβηγία
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προσφορά εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το WTI σημείωσε άνοδο άνω των 3 δολαρίων και το Brent άνω του 1 δολαρίου μετά από αναφορές για διακοπή της παραγωγής στη Νορβηγία.Οι Νορβηγοί εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία που θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters το συνδικάτο που ηγείται της απεργίας.
«Οι τιμές του πετρελαίου … επωφελούνται από την απεργία στη Νορβηγία, που μέχρι στιγμής επηρεάζει μόνο μέτριες ποσότητες, και την απότομη αύξηση των επίσημων τιμών πώλησης του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι σαουδαραβικές εξαγωγές μπορεί να μην αυξηθούν τόσο πολύ τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.
Η Σαουδική Αραβία, που είναι η κορυφαία εξαγωγική χώρα πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τον Αύγουστο τις τιμές του αργού πετρελαίου για τους Ασιάτες αγοραστές σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ εν μέσω περιορισμένης προσφοράς και ισχυρής ζήτησης.
Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης στήριξη από τις ενδείξεις για χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.


Latest News

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τη Wall Street
Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν την τέταρτη ανοδική εβδομάδα, επεκτείνοντας το ράλι της αγοράς από τα χαμηλά της στα μέσα Ιουνίου

Προς την τέταρτη βδομάδα κερδών οδεύει ο χρυσός
Υποστηρίζεται από την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων

Θετικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,8%, ο DAX σημείωσε άνοδο 1,6%, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,2%

Μικρή διόρθωση σε ανοδική εβδομάδα
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης κατάφερε να κλείσει με κέρδη που έφτασαν το 3,47%, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει με κέρδη που ξεπέρασαν το 6,5%

Οι επενδυτές επέστρεψαν στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως
Για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες εκροών

Επιμένει ανοδικά η Wall Street
Oδεύει προς την τέταρτη ανοδική εβδομάδα

Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα νέα οικονομικά στοιχεία για να σχηματίσουν εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

Εκτός Wall Street 5 μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι
Οι πέντε όμιλοι περιλαμβάνονται σε ένα κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν προειδοποιηθεί να συμμορφωθούν με λογιστικές υποχρέωσεις τις οποίες έχει θέσει η αμερικανική αρχή κεφαλαιαγοράς

Υπό την πίεση του profit taking
Η αγορά παίρνει μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών πίσω

Κατοχυρώνουν τα κέρδη τους οι επενδυτές
Το ΧΑ πιστό στο «ραντεβού» με τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου