Με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τεράστιες πιέσεις (+9%), το ελληνικό χρηματιστήριο βγήκε αποδεκατισμένο από το σημερινό sell off του, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,21% στις 779,68 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει τα 82 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν 30% υψηλότερα από το μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.

Αν και η αγορά δεν στερείται θετικών καταλυτών, όπως η τελευταία επιβεβαίωση της εκτίμησης για ανάπτυξη 4% φέτος από τον Economist, ή το τελευταίο deal με την απόκτηση ποσοστού στην Intrakat από τους εφοπλιστές Μπάκο – Καϋμενάκη, οι λόγοι της καθήλωσης της αγοράς προφανώς είναι πολύ ισχυρότεροι. Και οι πωλητές δείχνουν να έχουν ακόμη λόγους εντολών σε αυτά τα επίπεδα, τα οποία είναι και τα χαμηλότερα του μέσου όρου του 2021.

Διαβάστε επίσης: Βουτιά στη σκιά της πτώσης οι ευρωαγορές

Οι ισχυροί κλυδωνισμοί

Το ΧΑ δέχτηκε τους ισχυρούς κλυδωνισμούς του risk off των ξένων χαρτοφυλακίων, όπως και των διεθνών αγορών, καθώς τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έχουν μαζευτεί για τα καλά.

Όλοι οι δείκτες προμηνύουν ότι η ύφεση πλησιάζει, καθώς εάν δεν γίνει κάτι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ή τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας τότε οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν εύκολα να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις εάν δεν προχωρήσουν επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής.

Στην ελληνική αγορά ωστόσο έχουν προστεθεί επιπλέον κίνδυνοι που κινητοποιούν τις εντολές των πωλητών, ακόμη και σε επίπεδα που είναι χαμηλά έτους.

Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν να κάνουν με την κυβερνητική συνέχεια, καθώς παραμένει υψηλά στη δημόσια συζήτηση το θέμα των πρόωρων εκλογών, ενώ ο κίνδυνος οι αποφάσεις στήριξης των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν λόγω των ενστάσεων της Γερμανίας (σύμφωνα με το Reuters) επηρεάζει τις αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων η Eurobank έχασε 11,63%, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 10,89% και η Alpha Bank έκλεισε στο -9,35%.

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν και οι Λάμδα, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo. Μεταξύ 1% και 2% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Quest, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Titan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών