Η χρήση μετρητών από τους Γερμανούς μειώθηκε πέρυσι καθώς η πανδημία και η αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών αγορών ενίσχυσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Παρόλα αυτά τα μετρητά παραμένουν το κορυφαίο μέσο συναλλαγών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα αντιπροσώπευαν σχεδόν τα τρία πέμπτα των πληρωμών το 2021 — κάτω από το 74% το 2017, ανέφερε η Bundesbank σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Σε νομισματικούς όρους, το μερίδιο των μετρητών μειώθηκε στο 30% από 48% την ίδια περίοδο.

Διαβάστε επίσης – Μετρητά: Γιατί τα συνιστούν 331 διαχειριστές χαρτοφυλακίων

Ο λόγοι

Σύμφωνα με την Bundesbank, ένας παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση αυτή ήταν οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η χαλάρωση των περιορισμών Covid-19 θα αντιστρέψει την τάση.

Διαβάστε επίσης – ΤτΕ – Πώς άλλαξε η πανδημία τον τρόπο που αγοράζουν και πληρώνουν οι καταναλωτές

Περιορισμένη αν και αξιοσημείωτη συμβολή στην πτώση, είχε και η άνοδος των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, με το 4% των ερωτηθέντων στην έρευνα — που διεξήχθη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 — να λένε ότι τα είχαν αγοράσει ή τα είχαν χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσουν πληρωμές. Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, δήλωσε ότι αγόρασε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για επενδυτικούς σκοπούς.

Οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου κέρδισαν επίσης έδαφος, με το 17% των κατόχων smartphone να λένε ότι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τη συσκευή τους για να πληρώσουν σε κατάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή