Σε ψηφιακά πορτοφόλια βρίσκεται πλέον το 25% των καρτών στην Ελλάδα, μετά την ενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας από τις τράπεζες.

Πρόκειται για μία επίδοση που καταγράφεται μέσα σε μόλις μία διετία, με το ξέσπασμα της πανδημίας να αποτελεί έναν αναμφίβολο καταλύτη για την διάδοση της υπηρεσίας.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «μπορεί σε αυτή τη φάση μόλις το 5% της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών να πραγματοποιείται μέσω κινητών τηλεφώνων, ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί».

Κατά τον ίδιο, η μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, ήδη διεθνείς όμιλοι έχουν λάβει θέσεις για τη διεκδίκηση μεριδίων στη νέα μεγαλύτερη πίτα της συγκεκριμένης αγοράς.

Μεγάλη άνοδος

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2021 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 25% ή 17 δισ. ευρώ, στα 83 δισ. ευρώ.

Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 93% στη συνολική αξία με όλα τα είδη πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες κατά 7%.

Επίσης, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές, από 62 συναλλαγές το αμέσως προηγούμενο έτος.

Το ίδιο διάστημα η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ενισχύθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ, από 3.550 ευρώ το 2021.

Ανάλογες είναι οι τάσεις και το 2022, ενώ σημαντική ώθηση στα μεγέθη δίνει και η άνοδος του τουριστικού τομέα, καθώς μεγάλο μέρος των ξένων επισκεπτών χρησιμοποιούν κατά βάση τις κάρτες τους για πληρωμές.

Οι συμφωνίες

Η δυναμική αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τους μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Τρεις εταιρείες έχουν ήδη αποκτήσει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στους κλάδους αποδοχής πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) σε Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ βαίνει προς ολοκλήρωση το αντίστοιχο deal της Εθνικής Τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν μετά από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρχές οι συμφωνίες μεταξύ Alpha Bank – Nexi και Eurobank – Worldline.

Στο πλαίσιο αυτό, βρέθηκε στην Αθήνα ο CEO του ομίλου Nexi Paolo Bertoluzzo, ο οποίος προανήγγειλε την πραγματοποίηση επενδύσεων 100 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη της νέας θυγατρικής Nexi Payments Greece, στην οποία η Alpha Bank είναι μέτοχος με 49%.

Πέραν των επενδύσεων, η Nexi σχεδιάζει να προσλάβει 100 ταλαντούχους επαγγελματίες για να εργαστούν στις τεχνολογικές πλατφόρμες νέας γενιάς.

Σε δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Bertoluzzo τόνισε ότι η εταιρεία στοχεύει να επιταχύνει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των πληρωμών στη χώρα.

Από την πλευρά του ο CEO της Worldline Gilles Grapinet, χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα στρατηγικής συμμαχίας για τον όμιλο.

Κατά τον ίδιο, «σε μια αγορά που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μετάβαση από τα μετρητά στις κάρτες, από το σημαντικό ρυθμό αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών και από την ανάπτυξη του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εξαγορά αυτή αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για την Worldline να επεκτείνει τις υπηρεσίες της προς τις επιχειρήσεις στη Νότια Ευρώπη, μια δυναμική αγορά που τροφοδοτείται ιδιαίτερα από τον τουρισμό και, ως εκ τούτου, προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης».

Αποδοχή πληρωμών στο κινητό

Η πρώτη καινοτομία που έχει ήδη εισαχθεί στην ελληνική αγορά και αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, αφορά στην αποδοχή πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο έμπορος, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να μετατρέψει μία ή περισσότερες συσκευές σε τερματικό αποδοχής καρτών.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εκτελεστούν οπουδήποτε ανέπαφες πληρωμές με φυσική κάρτα ή ψηφιακό πορτοφόλι, αρκεί το κινητό να βρίσκεται σε σύνδεση.

Πρόκειται για μία paperless διαδικασία, καθώς η αποστολή της απόδειξης στον πελάτη γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επίσης, εντός της εκάστοτε εφαρμογής υπάρχει πλήθος λειτουργιών, που αφορούν μεταξύ άλλων την παροχή στατιστικών δεδομένων για τις πωλήσεις της επιχείρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις