Οι αυξήσεις συντάξεων, αμοιβών και παροχών, αποτελούν τις βασικές προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023 και θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης για τη κοινωνική πολιτική στη Βουλή, η οποία – ουσιαστικά – συνιστά και την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου στις αρχές του 2023, για αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 13 έτη και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στο δημόσιο τομέα, αναμένεται να έχουν πρωτεύουσα θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ειδική αναφορά γίνεται στα μέτρα αυτά και από τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη κατά τον πρόσφατο απολογισμό των κυβερνητικών μέτρων που ελήφθησαν επι των ημερών του στο υπουργείο Εργασίας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Προσφάτως, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «είναι η ώρα των εργαζομένων» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Πέραν τούτου τις προηγούμενες ημέρες απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας», προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ από τις αρχές του 2013 είναι εφικτή καθώς πλέον βρίσκεται στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

Η τροχιά βελτίωσης των αμοιβών και η επιστροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα συνεχισθεί  το 2023, ώστε να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Διαβάστε ακόμα: Στα 911 ευρώ ο κατώτατος μισθός με το πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο

Πάντως στις αρχές του έτους όταν θα εκκινήσει – και πάλι – η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι ένα «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών. Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%).

Το κυβερνητικό έργο

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα περιλαμβάνει του δέκα βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου που αφορούν την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία.

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων η κυβέρνηση θα επικεντρώσει στον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης των νέων συντάξεων, με το πρώτο πεντάμηνο του έτους να έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες εκδόθηκα ολόκληρο το 2019. Επιπλέον, οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Η λειτουργία του ΤΕΚΑ απάντηση στη δημογραφική γήρανση

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά και στο νέο επικουρικό ταμείο κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ). «Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων», θωρακίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», αναφέρεται στον κυβερνητικό απολογισμό.

Επίσης σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας, καθώς έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5 %, από 17,3 % τον Ιούλιο του 2019. «Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών», ενώ μέχρι στιγμής, έχουν δαπανηθεί πάνω από 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα εργατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση σημειώνει ότι καταργήθηκαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας και τα επιπλέον δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax