Το 45% των εργαζομένων θέλουν να επιλέγουν τις δικές τους ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου τους. Αυτό καταγράφει -μεταξύ άλλων- έρευνα της ManpowerGroup μαζί με τη Thrive για την ευελιξία στην εργασία και τους τρόπους με τους οποίους οι εργοδότες θα μπορούν να υποστηρίζουν την ευημερία των εργαζομένων τους.
Επίσης, σχεδόν το 1/5 των εργαζομένων (18%) θα προτιμούσαν να εργάζονται 4ήμερη εβδομάδα με λιγότερες αποδοχές, ενώ μια κουλτούρα εμπιστοσύνης είναι σημαντική. Το 71% των εργαζομένων χρειάζονται εμπιστοσύνη στην ηγεσία για να ευδοκιμήσουν.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η ευημερία αποτελεί πλέον βασική στρατηγική για την πρόσληψη και την επιχειρηματική επιτυχία.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα από τους εργοδότες τους για να τους βοηθήσουν να μεταβούν από την επιβίωση στην ευημερία, δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία μαζί με παράγοντες όπως η εμπιστοσύνη, ο σκοπός και η ευημερία.
- Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Βρετανία: Από τη «Μεγάλη Παραίτηση», στη… «Μεγάλη Επιστροφή των Συνταξιούχων»
Η έρευνα «Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι: Από την επιβίωση, στην ευημερία στην εργασία», μέρος της σειράς «What Workers Want» της ManpowerGroup, βασίζεται σε απαντήσεις περισσότερων από 5.000 εργαζομένων σε πέντε χώρες και αποκαλύπτει ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι (93%) θεωρούν σήμερα την ευελιξία «πολύ σημαντική».
Ωστόσο, η φύση αυτής της ευελιξίας ποικίλλει. Οι εργαζόμενοι από όλα τα υπόβαθρα ζητούν τώρα ευελιξία με τους δικούς τους όρους, με το 45% να θέλουν να επιλέγουν τους δικούς τους χρόνους έναρξης και λήξης του ωραρίου τους και το 18% να είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις αποδοχές τους για να εργαστούν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης έναν μεταβαλλόμενο ρόλο για τους ηγέτες, καθώς η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες είναι όλο και πιο σημαντικές – με τους εργαζόμενους να είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να στηρίζουν ή και να εγκαταλείψουν ακόμη έναν οργανισμό εφόσον δεν αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς.
«Η ευελιξία στην εργασία θα παραμείνει πάντα μια σταθερή κληρονομιά της πανδημίας, ωστόσο δεν αποτελεί μια πρακτική που ταιριάζει σε όλους. Οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερες επιλογές, ζητούν αυτονομία και επιδιώκουν προσοχή για την ευημερία τους», δήλωσε ο Jonas Prising, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup. «Βλέπουμε τις υψηλότερες ελλείψεις ταλέντων εδώ και 16 χρόνια, δίνοντας το ‘πάνω χέρι’ στους εργαζόμενους σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε τομέα. Οι εργοδότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν την προσοχή τους. Η πρόκληση για τους ηγέτες θα είναι να ακούσουν, να προσαρμοστούν και να σκεφτούν διαφορετικά αναφορικά με το πώς θα προσεγγίσουν την ευελιξία γενικά και όχι μόνο την ευέλικτη εργασία.»
Αμοιβή, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ψυχική υγεία και burnout
Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για ένα ακμάζον εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την έρευνα. Η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους βαθμολογήθηκε δεύτερη μετά τις δίκαιες αμοιβές και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας από τους εργαζομένους (79%), ενώ η εμπιστοσύνη στους ηγέτες εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από περισσότερα από τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα (71%). Επιπλέον, οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, με το 70% να αναζητούν νόημα στην καθημερινή τους εργασία.
Η πανδημία έθεσε την ψυχική υγεία σταθερά στην κορυφή των δημόσιων και εταιρικών ημερήσιων διατάξεων και οι εργαζόμενοι βλέπουν τώρα την ευημερία ως κοινή ευθύνη μαζί με τους εργοδότες. Τα επίπεδα άγχους έχουν μειωθεί από την κορύφωση της πανδημίας (42% έως 38%), αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό, τι πριν από τον Μάρτιο του 2020. Όλο και περισσότερο, οι εργοδότες θα καλούνται να αντιμετωπίσουν την εξουθένωση, να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα και να ενισχύσουν την ψυχική κατάσταση των εργαζομένων τους.
* Σχετικά με την έρευνα: Η ManpowerGroup ερεύνησε και ανέλυσε απαντήσεις περισσοτέρων από 5.000 εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή, στελέχη αλλά και εργαζομένους σε τηλεφωνικά κέντρα, καθώς και από όσους αναζητούν εργασία, σε πέντε χώρες (Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) για να διαπιστώσει τι σημαίνει να ευδοκιμείς στην εργασία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ηγέτες φήμης που ερευνούν εργαζόμενους ηλικίας 18 ετών και άνω και είναι διαστρωματωμένη ανά ηλικία και φύλο.
Latest News
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης