Ο βαρύς αντίκτυπος της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού στην ΕΕ αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat.

Διαβάστε επίσης: Ξενοδοχεία: Δεν έχετε εμπειρία, ούτε βιογραφικό, προσλαμβάνεστε!

Το πρώτο lockdown την Άνοιξη του 2020 ουσιαστικά έβαλε τον κλάδο στον πάγο μηδενίζοντας σχεδόν την τουριστική δραστηριότητα. Η μερική, δε, ανάκαμψη του αριθμού των αφίξεων σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ) το καλοκαίρι του 2020 οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, καθώς οι περισσότεροι επέλεξαν κάποιον προορισμό στη χώρα τους για διακοπές.

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας: Αύξηση 50% στις αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τον Ιούνιο, σε σχέση με το 2019

Ιούλιος – Αύγουστος 2020

Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι εγχώριες αφίξεις μειώθηκαν κατά 9% και υπερπολλαπλάσια, στο 65%, ήταν η μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών.

Την ίδια περίοδο, τα ξενοδοχεία ήταν η κατηγορία καταλυμάτων που επλήγη περισσότερο (-39%), ακολουθούμενη από τη γενική κατηγορία ενοικιαζομένων δωματίων (-31%), ενώ ο μικρότερος αντίκτυπος της πανδημίας έγινε αισθητός στην κατηγορία του κάμπινγκ.

Ιούλιος – Αύγουστος 2021

Τα στοιχεία Ιουλίου και Αυγούστου για το 2021 δείχνουν αύξηση 55% στις διεθνείς αφίξεις και 15% στις αφίξεις εσωτερικού έναντι των αφίξεων του αντίστοιχου διαστήματος του 2020.

Όσον αφορά τα καταλύματα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα ξενοδοχεία (+29%) και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (+25%). Η αύξηση που παρατηρήθηκε στους χώρους κάμπινγκ ανήλθε σε 11%.

Σε σύγκριση με το 2019, το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2021 οι διεθνείς αφίξεις σε καταλύματα ήταν λιγότερες κατά 45%, αυξημένες όμως ήταν οι εγχώριες κατά 4%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφτηκαν και πάλι στα ξενοδοχεία και (-22%) και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (-13%) και σημαντικά λιγότερο (-4%) στα κάμπινγκ.

Α’ τρίμηνο 2022

Σημαντική ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι εγχώριες αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν και οι διεθνείς αφίξεις εξαπλασιάστηκαν. Βέβαια, τα στοιχεία εξακολουθούν να υπολείπονται σε σύγκριση με του 2019, με τις εγχώριες αφίξεις να είναι μειωμένες κατά 21%, και τις διεθνείς αφίξεις κατά 42%.

Διανυκτερεύσεις

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Αυτός ο συνολικός αριθμός περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις εγχώριων τουριστών (αυτοί που ταξιδεύουν στη χώρα διαμονής τους) και εισερχόμενων τουριστών (που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη ή από χώρες εκτός ΕΕ).

Οι μεγαλύτερες αγορές στην ΕΕ ήταν η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, με 259 εκατ. – 324 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας