Αλμα 34% σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας ενοικίασης που «κλείστηκαν» το 2021 μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor στην επικράτεια της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 364 εκατομμύρια.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι 29% χαμηλότερος από τα 512 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν το 2019, ένα έτος πριν από την πανδημία COVID-19.
Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Δεν σημειώνονται ακυρώσεις ταξιδιών παρά τα αυξημένα κόστη
Να σημειωθεί ότι αυτά τα δεδομένα σχετικά με καταλύματα βραχείας διαμονής που προσφέρονται μέσω των εν λόγω πλατφορμών είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τεσσάρων πλατφορμών ιδιωτικής συνεργατικής οικονομίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2020, δείχνοντας ότι τα ιδιωτικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως πηγή επίσημων, αν και πειραματικών, στατιστικών.
Έως και 45% η πτώση στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι περισσότερες περιφέρειες κατέγραψαν μείωση από 15% έως 30%, η Ανατολική Μακεδονία Θράκη είχε μεγαλύτερη από 45% μείωση, ενώ η Αττική και η Θεσσαλονίκη είχαν μείωση μεταξύ 30 και 45%.
Διαβάστε επίσης: Στα επίπεδα του 2019 το αεροδρόμιο της Αθήνας και χωρίς Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία
Ανάκαμψη το καλοκαίρι του 2021
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα τέλη του 2020 είχε σοβαρό αντίκτυπο στον αριθμό κρατήσεων στις αρχές του 2021 (59,7% λιγότερες διανυκτερεύσεις τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019).
Το καλοκαίρι του 2021, λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχείας διαμονής ανέκαμψε σημαντικά και ήταν πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τους δύο πιο δημοφιλείς μήνες, καταγράφηκαν 73,7 και 88,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχείας διαμονής, που αντιπροσωπεύουν το 85,9% και το 91,2% των τιμών ρεκόρ για τους ίδιους μήνες το 2019.
Οι κρατήσεις παρέμειναν υψηλές το φθινόπωρο και το χειμώνα και ήταν κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των περίπου 90 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων επισκεπτών από το 2020 έως το 2021 μπορεί να αποδοθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι μεγάλες πόλεις και οι μεσογειακοί προορισμοί δυσκολεύτηκαν περισσότερο
Από την ανάλυση της ανάκαμψης του τουρισμού πλατφόρμας σε επίπεδο περιφερειών και πόλεων της ΕΕ, γίνεται σαφές ότι δεν ανέκαμψαν εξίσου όλες οι περιοχές. Οι παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, οι πρωτεύουσες, καθώς και οι αλπικοί χειμερινοί προορισμοί, είχαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα επίπεδα του 2019.
Οι περιοχές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019 που απείχαν περισσότερο από τις τιμές τους για το 2019 ήταν η Πράγα (-81,9%), η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία (-76,2%), η Βουδαπέστη (-72,9%), η Βιέννη (-66,3). %) και το Λάτσιο στην Ιταλία (-64,8%), όλες περιφέρειες πρωτεύουσας. Επιπλέον, η παράκτια περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία, η τρίτη πιο δημοφιλής περιοχή το 2019 με περισσότερες από 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, παρέμεινε πολύ πίσω από τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που κρατήθηκαν το 2019 (-48,5% σε 10,7 εκατομμύρια).
Από την άλλη πλευρά, αρκετές περιοχές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διανυκτερεύσεις επισκεπτών τους το 2019, ενώ πολλές άλλες είναι κοντά. Οι περιοχές με τις καλύτερες επιδόσεις από το 2019, με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019, ήταν όλες αγροτικές περιοχές της Γαλλίας.
Εξετάζοντας τους πιο σημαντικούς προορισμούς πόλεων, πολλοί από αυτούς είχαν ακόμα λιγότερο από το 50% των διανυκτερεύσεών τους το 2019, κατά το 2021, με την Πράγα (18,1%), τη Βουδαπέστη (27,1%) και τη Ρώμη (30,5%) να έχουν τα περισσότερα προβλήματα. Οι μόνες πόλεις που κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες το 2021 σε σχέση με το 2019 ήταν μικρότερες. Μεταξύ εκείνων με τουλάχιστον 100.000 διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2019, οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ορλεάνη (+55,3%), η Οστάνδη (+49,6%) και το Λουγκάνο (+49,1%).
Latest News
Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις
Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.