«Είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής: μετακινούμαστε από έναν κόσμο όπου η ζήτηση ήταν ανεπαρκής σε έναν κόσμο όπου η προσφορά είναι ανεπαρκής», τόνισε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Queen’s College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, the corporate parent of PIMCO Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πιο πιθανό σενάριο για την περίοδο που θα ακολουθήσει είναι ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η χαμηλή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός.

«Η αλλαγή αυτή εξέπληξε τους policy makers. Tόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις πιάστηκαν off side, μπροστά σε αυτό το σοκ της προσφοράς», σχολίασε ο κ. El-Erian, ο οποίος μίλησε επίσης για ελαττωματικές αγορές που είχαν συνηθίσει σε μαζικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες και τώρα διαπιστώνουν ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν είναι ασφαλές, κι έτσι αντιδρούν.

Οι απαντήσεις

Αναζητώντας τις απαντήσεις στην τρέχουσα κρίση, συνέστησε: οι κεντρικές τράπεζες να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεφύγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός, οι κυβερνήσεις να μετατοπίσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες στις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών και να εφαρμόσουν πολύ περισσότερες προληπτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στον μη τραπεζικό τομέα – «δεν είναι οι τράπεζες το πρόβλημα» – και συγχρόνως να επιτευχθεί διεθνής συνεργασία και συνεννόηση. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί, εξ ου και η ανησυχία για ύφεση και αστάθεια στις αγορές», παρατήρησε ο κ. El-Erian, λέγοντας πως χρειαζόμαστε χρόνο, δεξιότητες, τύχη και ανθεκτικότητα.

Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην Fed, λέγοντας ότι λανθασμένα επέμενε πως ο πληθωρισμός ήταν παροδικός. Το γεγονός αυτό, συμπλήρωσε, είχε μαζικές συνέπειες δημιούργησε μικρές φωτιές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. «Η τραγωδία είναι ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει», εκτίμησε ο κ. Ελ Εριάν.

Για την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μία 10ετία υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. «Και όταν επιζείς χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή