Την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB ανακοίνωσε από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Economist ανακοίνωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του ICGB και Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αποτελεί την εναλλακτική οδό διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου, κάτι που καθίσταται επιτακτική ανάγκη στο σημερινό περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης που επιτείνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο IGB αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιαννάκος, «Ο ICGB θα συμβάλλει στην εκπλήρωση της συμφωνίας της Bulgargaz με την SOCAR, ώστε να παρέχει αέριο στην Βουλγαρία από το Saint Deniz. Σε συνδυασμό, δε, με τον σταθμό της Ρεβυθούσας και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, αυξάνει τη δυναμικότητα ροής κατά 3bcm, ενώ με τον κατάλληλο συμπιεστή, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5bcm».

Διαβάστε επίσης: Μανουσάκης στο Economist: Χρειαζόμαστε πυκνά δίκτυα για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση

Τα έργα

Τα έργα αυτά, με τον ICGB σε πρώτο πλάνο, αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Ο κ. Καραγιαννάκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατασκευή του έργου, τόσο κατά το κρίσιμο διάστημα της αρχικής κινητοποίησης, όσο και κατά την παραλαβή εξοπλισμού, λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσαν οι έκτακτες συνθήκες στην προμήθεια πρώτων υλών και τα logistics.

«Σήμερα, πλέον, παράλληλα με τις δοκιμές ελέγχου της λειτουργίας του, ο ICGB δρομολογεί τις αδειοδοτήσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη εμπορική λειτουργία του αγωγού περί το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» ανέφερε ο κ. Καραγιαννάκος, διευκρινίζοντας ότι επίκειται η χορήγηση άδειας λειτουργίας του αγωγού και εγκαταστάσεων στην ελληνική και τη βουλγαρική επικράτεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κινέζικες μπαταρίες για γερμανικά αυτοκίνητα στην Ουγγαρία
Green |

Ένας Κινέζος στην Ευρώπη: Γιγαντιαίο εργοστάσιο μπαταριών για αυτοκίνητα

Παρά την ένταση στις σχέσεις με το Πεκίνο, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Ταϊβάν, οι μπίζνες πολλαπλασιάζονται και οι επιχειρηματικοί δεσμοί βαθαίνουν ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα.

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Περιορισμένο ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο
Ενέργεια |

Η Ευρώπη σε ανάγκη, η Ρωσία αλώβητη - Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Με τη παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση να παραμένει ενισχυμένη, η Ευρώπη θα βρεθεί στο έλεος παραγωγών, όπως η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να βγάλει το χειμώνα, σχολιάζει ο ΙΕΑ

Φατίχ Μπιρόλ: Μειώστε 20% τη χρήση φυσικού αερίου
Plus |

Φατίχ Μπιρόλ: Μειώστε 20% τη χρήση φυσικού αερίου

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας μιλάει στα «ΝΕΑ» και δεν αποκλείει σε περίπτωση ενός μακρύτερου και σκληρού χειμώνα να δούμε περιορισμένη διανομή του φυσικού αερίου με δελτίο στον βιομηχανικό τομέα, αλλά και στα νοικοκυριά

Ευρώπη: Ήταν στραβό το οικονομικό κλίμα, ήρθαν οι καύσωνες και η ξηρασία
Διεθνή |

Νέα πληγή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες η «εξαφάνιση» των ποταμών

Η ξηρασία και η ανομβρία «στεγνώνουν» τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στις εμπορικές αγορές - Κάτω από τα όρια ασφαλείας τα επόμενα 24ωρα η στάθμη του Ρήνου