Η ανοδική αντίδραση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, δείχνει ότι και οι αγορές αντιμετώπισαν με ανακούφιση την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας ότι αποτελούσε τον μοναδικό δρόμο για την έξοδο από την παρούσα κυβερνητική κρίση – και την αποτροπή μιας γενικότερης πολιτικής κρίσης.

Ο Τζόνσον, ωστόσο, μοιάζει αποφασισμένος να… βγάλει το λάδι μέχρι τέλους στους πάντες. Γι’ αυτό και, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα – τα οποία, βεβαίως, μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή – εμφανίζεται να επιμένει να εγκαταλείψει το τιμόνι του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά να παραμείνει στην πρωθυπουργία ως το φθινόπωρο. Μέχρι τη στιγμή, δηλαδή, που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του ή της διαδόχου του από τα περίπου 100.000 μέλη του κόμματος.

Καπετάνιος χωρίς πλήρωμα

Φυσικά, όπως του επισημαίνουν όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, καθώς και μεγάλο τμήμα της βρετανικής ελίτ που έχει πλέον κουραστεί και αγανακτήσει από τον εκκεντρικό και συχνά ενοχλητικό πολιτικό, αυτό είναι πρακτικά πολύ δύσκολο, έως αδύνατο. Έχουν δε απόλυτο δίκιο!

Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να είναι «καπετάνιος» ο Τζόνσον όταν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους των αξιωματικών και του πληρώματος; Σε μια στιγμή, μάλιστα, που το σκαρί βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης τρικυμίας, την οποία προκαλούν οι θύελλες της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, των συνεπειών του Brexit, αλλά και των φυγόκεντρων τάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ήδη, λοιπόν, ασκούνται πάνω του ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να παραδώσει τη σκυτάλη είτε στον αναπληρωτή του, Ντόμινικ Ράαμπ είτε στην προκάτοχό του, Τερέζα Μέι – η οποία, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, θα έχει πάρει την πιο γλυκιά εκδίκηση που θα μπορούσε να φανταστεί, από τον άνθρωπο ο οποίος πρωταγωνίστησε στο «πραξικόπημα» που οδήγησε στην ανατροπή της. Προφανώς, βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι «δελφίνοι», τόσο ιστορικά στελέχη τα οποία τυγχάνουν γενικότερου σεβασμού στις τάξεις των Τόρις όσο και νεότερα που φιλοδοξούν να βρεθούν στην «pole position» ενόψει της κούρσας διαδοχής.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι τους πρέπει να αναμένουν την απόφαση του Τζόνσον επί τούτου, ο οποίος κρατά ακόμη ορισμένα χαρτιά και προσπαθεί να διαπραγματευτεί το μέλλον του και την υστεροφημία του. Έστω και αν, όπως όλα δείχνουν, έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και παρασύρεται από τα ορμητικά κύματα για τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνεται ο ίδιος.

Ο «βασιλιάς» έμεινε γυμνός

Η αλήθεια είναι, επίσης, πως ό,τι και αν συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ο Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους χειρότερους πρωθυπουργούς που γνώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως ο άνθρωπος που πήρε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, καπηλευόμενος το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος που έγινε τον Ιούνιο του 2016, χωρίς όμως να έχει σχέδιο και όραμα για το τι θα συμβεί μετά.

Αναμφίβολα, όπως θα ισχυριστούν οι υποστηρικτές του, βρέθηκε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες κρίσεις. Μόνο που εκεί ακριβώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, κρίνονται οι ικανότητες ενός ηγέτη. Ο Τζόνσον δεν τα κατάφερε και αφήνει τη Βρετανία πιο μικρή από ό,τι ήταν. Και ίσως γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αντίδραση «κύκλων» από τις Βρυξέλλες κάνει λόγο για φόβο ότι η διάδοχη κατάσταση θα είναι χειρότερη για την Ευρώπη…

Η κατάρρευσή του δίνει μήνυμα και στους ηγέτες άλλων χωρών. Ας το διαβάσουν όπως πρέπει και όχι επιφανειακά. Οι καιροί είναι επικίνδυνοι – και πονηροί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News