Παράλληλα, ο κ. Αλιγιζάκης, αναφέρθηκε στο σύστημα εισορών – εκροών, το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν από 13 χρόνια αλλά ακόμη δεν λειτουργεί. Προβλέπει την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών κι εκροών καυσίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, το πρόβλημα έγκειται στα λογισμικά που έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια, τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα, με συνέπεια η ΑΑΔΕ να μην μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα στοιχεία. Όπως τόνισε ο ίδιος ένα σύστημα εισορών – εκροών δεν θα λύσει το ζήτημα της παραβατικότητας, αλλά θα το περιορίσει.
Για να λυθεί ο… γόρδιος δεσμός, ο ΣΕΕΠΕ χρηματοδότησε μια μελέτη που θα υποδεικνύει πως μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα με τα υφιστάμενα λογισμικά, την οποία προσφάτως παρέδωσε στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτή, το σύστημα θα πρέπει έως το 2024 να έχει λειτουργήσει. Όσον αφορά στις υψηλές τιμές των καυσίμων, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει περαιτέρω έκτακτα μέτρα για το επόμενο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου.
Γενικότερα, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι βενζίνες σημείωσαν άνοδο κατά 17,7% και το diesel κατά 13,5%, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο καταγράφηκε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης. Σε σχέση με το κόστος, ο κλάδος θεωρεί ότι η απευθείας έκπτωση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης αποδίδει. Παράλληλα, προτείνει τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. «Για παράδειγμα, θα βελτίωνε την εικόνα π.χ. στην Πάτμο που έχει ΦΠΑ 24% να πάει στο 17% που έχει η Κως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης. Επίσης, όπως εκτιμά ο ίδιος, οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες με το πετρέλαιο να αναμένεται να φθάνει έως και τα 120 δολάρια το βαρέλι.