Νέα ρεκόρ κατέγραψαν σήμερα οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς η πίεση που ασκεί η Ρωσία δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερο πρόβλημα στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, ωθώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε νέα μέτρα προκειμένου να βεβαιωθούν πως θα μπορέσουν να… κρατήσουν τα φώτα αναμμένα!

Ενδεικτικά οι γερμανικές τιμές «έπιασαν» νέο ρεκόρ στα 345,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι γαλλικές τιμές διαπραγματεύονται στα 398 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο τους από το Δεκέμβριο, στο European Energy Exchange AG.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Πώς τροφοδοτεί τον νέο ψυχρό πόλεμο

Θυμίζουμε πως τα πράγματα στον κλάδο του φυσικού αερίου θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως θα σταματήσει τελείως τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία (και την Ευρώπη) μέσω Nord Stream 1 από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουλίου. Η διακοπή υποτίθεται πως θα είναι προσωρινή, για δέκα ημέρες, για λόγους «προγραμματισμένων επισκευών». Όμως, οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν πως το χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί από την πλευρά της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πράσινες» οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Έκτακτα μέτρα

Βλέποντας τα δύσκολα η Γαλλία ήδη ανακοίνωσε νωρίτερα πως θα προχωρήσει στην κρατικοποίηση της ενεργειακής Electricite de France SA, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, για να διασφαλίσει την λειτουργία της εταιρείας και κυρίως την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αντιστοίχως, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια κρίσιμη ψηφοφορία αύριο στην Βουλή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής της θωράκισης.

Το έκτακτο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων. Καλύπτει τη δυνατότητα του γερμανικού κράτους να παρέμβει για να σώσει οικονομικά τις ενεργειακές εταιρείες που κινδυνεύουν με λουκέτο (κορυφαίο παράδειγμα η Uniper), λόγω της ενεργειακής κρίσης, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα θα επιτρέπει στο κράτος να παρέμβει και να μειώσει την χρήση φυσικού αερίου από τις μονάδες ρεύματος, εφόσον τα εθνικά αποθέματα μειωθούν περαιτέρω, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα αναθεωρήσει τους περιβαλλοντολογικούς στόχους της χώρας και τον στόχο της επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα στην ενεργειακή βιομηχανία της Γερμανίας μέχρι το 2035. Ουσιαστικά ο ενεργειακός κλάδος βγαίνει προσωρινά… εκτός κάδρου, χωρίς να υπάρχει νέος χρονικός στόχος, μέχρι να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης της χώρας, που ούτως ή άλλως έχει αναβληθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ενεργειακό κραχ που πυροδότησε, η Γερμανία σκόπευε να κλείσει όλες τις μονάδες άνθρακα και να γυρίσει οριστικά την πλάτη στον άνθρακα μέχρι το 2030. Τώρα οι μονάδες όχι μόνο δεν θα κλείσουν, αλλά κάποιες που ήδη υπολειτουργούσαν ή είχαν σταματήσει να λειτουργούν ξεκίνησαν και πάλι να δουλεύουν, προκειμένου να προσθέσουν 10 GW στο εθνικό δίκτυο.

Πάντως, για να καλυφθεί το κενό και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση Σολτς έδωσε ταυτόχρονα το πράσινο φως για την κάθετη αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ηλιακή και κυρίως αιολική ενέργεια θα βοηθήσει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και συνάμα στην βελτίωση των πράσινων αποδόσεων της χώρας, που θα κινδυνεύσει από την παράταση της λειτουργίας των μονάδων άνθρακα.

Ο νέος στόχος είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέσω ΑΠΕ σε ποσοστό 80% μέχρι το 2030. Για το σκοπό αυτό το νομοσχέδιο καλεί σε κάλυψη έως και του 2% του εδάφους της χώρας με ανεμογεννήτριες.

Σκέψεις για περικοπές

Πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ τους η γερμανική και η γαλλική, έχουν στο συρτάρι και πιθανά σχέδια για περικοπές στις παροχές φυσικού αερίου και τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ως έσχατο μέσο, αν τα πράγματα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.

Οι καιρικές συνθήκες, μάλιστα, σίγουρα δεν βοηθούν. Για παράδειγμα η γαλλική EDF ήδη προειδοποίησε πως μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή ρεύματος σε κάποιες από τις πυρηνικές της μονάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία έχει μειώσει αισθητά τη στάθμη ποταμών, από τα οποία αντλεί νερό για να ψύχει τους αντιδραστήρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ντελίβερι: Όταν η Uber Eats βρέθηκε απέναντι στον… εαυτό της
Διεθνή |

Αλγόριθμοι και ντελίβερι - Η περίπτωση της Uber και μιας... διαφορετικής εφαρμογής

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με δικαιώματα