Νέα ρεκόρ κατέγραψαν σήμερα οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς η πίεση που ασκεί η Ρωσία δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερο πρόβλημα στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, ωθώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε νέα μέτρα προκειμένου να βεβαιωθούν πως θα μπορέσουν να… κρατήσουν τα φώτα αναμμένα!
Ενδεικτικά οι γερμανικές τιμές «έπιασαν» νέο ρεκόρ στα 345,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι γαλλικές τιμές διαπραγματεύονται στα 398 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο τους από το Δεκέμβριο, στο European Energy Exchange AG.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Πώς τροφοδοτεί τον νέο ψυχρό πόλεμο
Θυμίζουμε πως τα πράγματα στον κλάδο του φυσικού αερίου θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως θα σταματήσει τελείως τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία (και την Ευρώπη) μέσω Nord Stream 1 από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουλίου. Η διακοπή υποτίθεται πως θα είναι προσωρινή, για δέκα ημέρες, για λόγους «προγραμματισμένων επισκευών». Όμως, οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν πως το χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί από την πλευρά της Μόσχας.
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πράσινες» οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια
Έκτακτα μέτρα
Βλέποντας τα δύσκολα η Γαλλία ήδη ανακοίνωσε νωρίτερα πως θα προχωρήσει στην κρατικοποίηση της ενεργειακής Electricite de France SA, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, για να διασφαλίσει την λειτουργία της εταιρείας και κυρίως την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Αντιστοίχως, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια κρίσιμη ψηφοφορία αύριο στην Βουλή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής της θωράκισης.
Το έκτακτο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων. Καλύπτει τη δυνατότητα του γερμανικού κράτους να παρέμβει για να σώσει οικονομικά τις ενεργειακές εταιρείες που κινδυνεύουν με λουκέτο (κορυφαίο παράδειγμα η Uniper), λόγω της ενεργειακής κρίσης, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα θα επιτρέπει στο κράτος να παρέμβει και να μειώσει την χρήση φυσικού αερίου από τις μονάδες ρεύματος, εφόσον τα εθνικά αποθέματα μειωθούν περαιτέρω, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα αναθεωρήσει τους περιβαλλοντολογικούς στόχους της χώρας και τον στόχο της επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα στην ενεργειακή βιομηχανία της Γερμανίας μέχρι το 2035. Ουσιαστικά ο ενεργειακός κλάδος βγαίνει προσωρινά… εκτός κάδρου, χωρίς να υπάρχει νέος χρονικός στόχος, μέχρι να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης της χώρας, που ούτως ή άλλως έχει αναβληθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ενεργειακό κραχ που πυροδότησε, η Γερμανία σκόπευε να κλείσει όλες τις μονάδες άνθρακα και να γυρίσει οριστικά την πλάτη στον άνθρακα μέχρι το 2030. Τώρα οι μονάδες όχι μόνο δεν θα κλείσουν, αλλά κάποιες που ήδη υπολειτουργούσαν ή είχαν σταματήσει να λειτουργούν ξεκίνησαν και πάλι να δουλεύουν, προκειμένου να προσθέσουν 10 GW στο εθνικό δίκτυο.
Πάντως, για να καλυφθεί το κενό και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση Σολτς έδωσε ταυτόχρονα το πράσινο φως για την κάθετη αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ηλιακή και κυρίως αιολική ενέργεια θα βοηθήσει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και συνάμα στην βελτίωση των πράσινων αποδόσεων της χώρας, που θα κινδυνεύσει από την παράταση της λειτουργίας των μονάδων άνθρακα.
Ο νέος στόχος είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέσω ΑΠΕ σε ποσοστό 80% μέχρι το 2030. Για το σκοπό αυτό το νομοσχέδιο καλεί σε κάλυψη έως και του 2% του εδάφους της χώρας με ανεμογεννήτριες.
Σκέψεις για περικοπές
Πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ τους η γερμανική και η γαλλική, έχουν στο συρτάρι και πιθανά σχέδια για περικοπές στις παροχές φυσικού αερίου και τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ως έσχατο μέσο, αν τα πράγματα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα.
Οι καιρικές συνθήκες, μάλιστα, σίγουρα δεν βοηθούν. Για παράδειγμα η γαλλική EDF ήδη προειδοποίησε πως μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή ρεύματος σε κάποιες από τις πυρηνικές της μονάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία έχει μειώσει αισθητά τη στάθμη ποταμών, από τα οποία αντλεί νερό για να ψύχει τους αντιδραστήρες.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ