Η Google φέρεται να προσφέρθηκε ακόμη και να διασπάσει τον τομέα δημοπρασιών διαφημίσεων, μέσω του οποίου εταιρείες αγοράζουν διαφημιστικό χώρο τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα αποτελέσματα αναζήτησης, σε μια προσπάθεια να αποφύγει νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η προσφορά φέρεται να αποτελεί μέρος πολλαπλών παραχωρήσεων που έχει προσφέρει η Google στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω αγωγές για αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές.

«Ανακάτεμα» δραστηριοτήτων

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, η πρόταση της εταιρείας είναι ουσιαστικά ένα «ανακάτεμα» των δραστηριοτήτων της. Αντί να μετατρέψει τμήματα του τομέα διαφήμισης σε μια εντελώς ξεχωριστή εταιρεία ή να τα πουλήσει, η πρόταση επιχειρεί να δημιουργήσει μία νέα ξεχωριστή εταιρεία εντός της μητρικής Alphabet.

Διαβάστε ακόμα: Σύμπραξη της Google με 5 ελληνικούς ερευνητικούς φορείς

Σημειώνεται ότι υπό την ομπρέλα της Alphabet, η οποία είναι εταιρεία χαρτοφυλακίου, βρίσκονται η ίδια η Google, η Waymo και η Deepmind, ενώ η πλατφόρμα του YouTube, το brand έξυπνων κινητών τηλεφώνων Pixel και το επίμαχο AdSense θεωρούνται θυγατρικές της Google.

Η ίδια κατάληξη

Με τη λύση που φέρεται να προτείνει η αμερικανική εταιρεία οι δημοπρασίες διαφημίσεων μπορεί να μην εκτελούνται πλέον από την Google ωστόσο τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα καταλήγουν στο ίδιο πορτοφόλι. Σύμφωνα με το WSJ, η αλλαγή θα μπορούσε να μεταφέρει «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Ενοποίηση των εφαρμογών Duo και Meet

Ο λόγος της πρότασης

Η κυριαρχία αλλά και το μέγεθος της Google στον τομέα της διαφήμισης στο διαδίκτυο έχουν τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών. Το 2020, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Google ότι «διατηρεί παράνομα μονοπώλια στις αγορές γενικών υπηρεσιών αναζήτησης, διαφήμισης αναζήτησης και γενικής διαφήμισης κειμένου αναζήτησης». Αντίστοιχα, πρόσφατα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας ξεκίνησε έρευνα για τις διαφημιστικές πρακτικές της Google, λέγοντας ότι σκόπευε να εξετάσει τις ανταλλαγές και τις αγορές διαφημίσεων της εταιρείας.

Οι πιθανές νέες αγωγές

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η Google πιθανότατα θέλει να αποφύγει τυχόν περαιτέρω αγωγές οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν αναγκάζοντάς την να κάνει αλλαγές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προσφέρει. Μάλιστα, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι μια νέα αγωγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να έρθει μέσα στους επόμενους μήνες εάν δεν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή