Η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς οι τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Μια επέκταση «3,2% είναι το βασικό μας σενάριο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι τα έσοδα από ταξίδια, από αυτό που ονομάζουμε τουρισμό, θα είναι το 80% των εσόδων του 2019», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας,  σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι από ό,τι όλα δείχνουν τα έσοδα από τον τουρισμό θα πλησιάσουν κοντά στο 100% των επιπέδων του 2019: «Άρα το 3,2% ίσως βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο των πιθανοτήτων.»

Ο τουριστικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της και περισσότερες από το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης – Ισχυρή ανάπτυξη λόγω τουρισμού – «Ανάχωμα στον πληθωρισμό»

Ρωσική εξάρτηση

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες της ευρωζώνης όσον αφορά την εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια: «Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση εάν οι αποστολές από τη Ρωσία σταματήσουν εντελώς», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η Ελλάδα έχει αρκετά διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου — έχει κάνει την εργασία της εδώ και πολλούς μήνες», είπε, τονίζοντας ότι μια πλήρης διακοπή θα σήμαινε «ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει σημαντικά αλλά δεν θα γίνει αρνητικός». «Δεν θα πέσουμε σε ύφεση», τόνισε

Το εργαλείο των ομολόγων

Αναφερόμενος στο νέο εργαλείο που προωθείται, προκειμένου να θωρακίσει τις χώρες του νότου καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, τόνισε ότι μπορεί «να μην  χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν».

Αυτό αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία -όπως εκτιμά- θα εκπλήξει τις αγορές ευχάριστα.

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή των υψηλών επιτοκίων και τη σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Το καλό σενάριο

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε: «Θα το έχουμε στο ράφι. Και αυτό είναι το καλό σενάριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία