Να προχωρήσει σε πιο επιθετική πολιτική κάλεσαν μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ και να αυξήσει πιο επιθετικά τα επιτόκια από ότι έχει προγραμματίσει, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιοποίησε σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Η ανησυχία ότι οι τιμές καταναλωτή θα ενσωματωθούν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να σταματήσει να τυπώνει περισσότερα χρήματα για αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και στις αρχές Ιουνίου να ανακοινώσει σχέδια για αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο μείον 0,25% στις 21 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν ο πληθωρισμός ψυχθεί γρήγορα.

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν ακόμα πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Πληθαίνουν τα γεράκια

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Συμβουλίου επιθυμούν να κινηθεί ταχύτερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 9ης Ιουνίου στο Άμστερνταμ. Τα πρακτικά αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αρκετά μέλη εξέφρασαν την προτίμηση στο να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα για μια μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ζήτησαν, μάλιστα, αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά ρεκόρ 8,6% το έτος έως τον Ιούνιο, από 8,1% τον Μάιο και ενισχύουν τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη αύξηση.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επιμείνει στο σχέδιό της για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης σε δύο εβδομάδες. Ο επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της ING, Κάρστεν Μπρέζσκι, δήλωσε ότι αυτό το σενάριο «παραμένει σε ισχύ», ακόμη και αν η «πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» για μια μεγαλύτερη κίνηση.

Στα πρακτικά τονίστηκαν οι φόβοι των μελών ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί καθώς «οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που αυξάνονται πάνω από τον στόχο και οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών» ήταν μεταξύ των κινδύνων για τις προοπτικές.

Διαβάστε επίσης: BIS: Καλεί τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια «γρήγορα και αποφασιστικά»

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ανέμεναν ότι η ανάπτυξη «κατά τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αδύναμη και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος τεχνικής ύφεσης».

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1,7% το επόμενο έτος, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών. «Ειδικότερα, μια περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ο κίνδυνος κατακερματισμού

Το συμβούλιο επίσης καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την  αντιστροφή σχεδόν μιας δεκαετίας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών αλλά και να αποφύγει μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη. Το κόστος δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία έχει αυξηθεί πιο έντονα τους τελευταίους μήνες από ό,τι για τα λιγότερα χρεωμένα κράτη μέλη όπως η Γερμανία – ένα πρόβλημα που η ΕΚΤ αποκαλεί «κίνδυνο κατακερματισμού».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του περασμένου μήνα αποκαλύπτουν ότι ορισμένα μέλη του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν να «επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες για ένα πιθανό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου μιας νέας κρίσης, καθώς ο κίνδυνος κατακερματισμού θα μπορούσε να ενταθεί».Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια εβδομάδα για να ανακοινώσει η ΕΚΤ μετά από έκτακτη συνεδρίαση ότι θα επιταχύνει τις εργασίες για το εργαλείο.

Το σχεδιαζόμενο μέσο, στο οποίο η ΕΚΤ έχει δώσει την ονομασία Transmission Protection Mechanism, συζητήθηκε σε συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή