Με οδηγό τον γαλλικό CAC 40, οι ευρωαγορές κατάφεραν να κλείσουν σε θετικά εδάφη, ελέγχοντας μάλιστα τις πρωινές τους πιέσεις, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανόδου, καθώς οι εκτιμήσεις ότι θα επωφεληθούν από τη νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ πληθαίνουν.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 7.209 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,57% στις 12.905 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,80% στις 6.044 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Nomura: Το 2023 οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκιαΘετικά στις αγορές λειτούργησε η νέα πτώση του ευρώ, καθώς κατέστησε περισσότερο φθηνές τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών για τους εκτός Ευρώπης επενδυτές. Το ευρώ σήμερα βρέθηκε μόλις μία ανάσα από την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, εν μέσω ανησυχιών ότι μια ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να σφίγγει επιθετικά την πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και 1.0006 δολάρια τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η γαλλική EDF σημείωσε άλμα 6%, αφού το Reuters, ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πληρώσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για να επαναφέρει τον γίγαντα της ενέργειας υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο. Η γαλλική κυβέρνηση κατέχει ήδη το 84% της εταιρείας.Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία επικοινωνιών cloud Sinch, σημείωσε πτώση άνω του 13% καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου θα πληγούν μετά την επανεκτίμηση του ιστορικού κόστους των πωληθέντων αγαθών, ανέφερε το Reuters.

Διαβάστε επίσης: UBS: Τα σενάρια ύφεσης για ΕΕ και ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στις αγορές

Με το βλέμμα στην ενέργεια και την πιθανότητα ύφεσης

Πάντως οι φόβοι για την πιθανή επιδείνωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης δεν έλειψαν ούτε και σήμερα, καθώς ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε 10ήμερη ετήσια συντήρηση. Οι ανησυχίες εστιάζουν στην πιθανότητα ενός shutdown, ειδικά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.Επίσης, δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg έδειξε ότι η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε στο 45%, από το 30% που ήταν σε προηγούμενη δημοσκόπηση του πρακτορείου. Όπως επισημάνθηκε, η έναρξη της προσωρινής(;) διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 που ενέτεινε την ενεργειακή ανασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ, ανέβασαν το ρίσκο υποχώρησης της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση.Την ίδια ώρα, πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson θα καταθέσει σήμερα το Εργατικό Κόμμα, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα το πρακτορείο Reuters. Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στο -53,8 τον Ιούλιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μίνι ανοδικό ξέσπασμα στο τέλος

Με κέρδη έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την πρωινή του νευρικότητα και να βρει σημαντικά στηρίγματα σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Εθνική και η Coca Cola. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 794,60 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Αν και το ΧΑ δεν κατάφερε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής αντίδρασης, εντούτοις έκανε ένα καλό κλείσιμο πάνω από τις 790 μονάδες, διατηρώντας επί της παρούσης τις στηρίξεις του. Βέβαια, το πρόβλημα του χαμηλού τζίρου παραμένει, με τις επιλεκτικές κινήσεις να εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τίτλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές