Να βρουν τις ισορροπίες τους μετά τη χθεσινή πτώση επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είναι μεν σε αρνητικά εδάφη, αλλά δείχνουν να ελέγχουν τις πιέσεις τους. Στο επίκεντρο, παραμένουν και οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, πλην εκείνου των πετρελαϊκών, ο οποίος κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,39% στις 7.168 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,78% στις 12.732 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,81% στις 5.946 μονάδες.

Ενεργειακή κρίση και ύφεση

Οι φόβοι για την πιθανή επιδείνωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης επιβαρύνουν το κλίμα στις ευρωαγορές, καθώς ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε 10ήμερη ετήσια συντήρηση. Οι ανησυχίες εστιάζουν στην πιθανότητα ενός shutdown, ειδικά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.

Επίσης, δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg έδειξε ότι η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε στο 45%, από το 30% που ήταν σε προηγούμενη δημοσκόπηση του πρακτορείου. Όπως επισημάνθηκε, η έναρξη της προσωρινής(;) διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 που ενέτεινε την ενεργειακή ανασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ, ανέβασαν το ρίσκο υποχώρησης της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση.

Βρετανία

Την ίδια ώρα, πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson θα καταθέσει σήμερα το Εργατικό Κόμμα, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα το πρακτορείο Reuters. Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές