Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πωλητές ενέτειναν τις εντολές τους στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 790 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά στις με απώλειες 1,57% στις 789,58 μονάδες, με τον τζίρο να είναι σε χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ.

Με τις πιέσεις να έχουν επανέλθει στον τραπεζικό κλάδο, η απουσία των αγοραστών γιγάντωσε την επίδραση των πωλητών, οι οποίοι κλιμάκωναν τις πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης. Βέβαια, οι τίτλοι που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις σήμερα ήταν αυτοί που είχαν υπεραποδώσει και το προηγούμενο διήμερο, ενισχύοντας το σενάριο της διόρθωσης και κατοχύρωσης των κερδών.

Τούνελ αβεβαιότητας

Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, βρίσκεται σε ένα τούνελ αβεβαιότητας που θα διαρκέσει 11 μέρες, και έχει να κάνει με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Εάν η ροή δεν αποκατασταθεί, τότε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η οποία θα ρίξει ακόμη περισσότερο νερό στο μύλο της ύφεσης, την ώρα μάλιστα που η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Την ίδια ώρα, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων αποκρούει το επιχείρημα της πτωτικής τάσης, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιρρωνύοντας την πεποίθηση μιας βαθιάς διόρθωσης, όπως επισημαίνει η Trader24. Και αυτό, μολονότι δεν αναιρεί την αξία της παρατήρησης ότι οι μετοχικές αγορές βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, μολαταύτα αφήνει να εννοηθεί μια διττή κατάσταση: είτε οι μεσομακροπρόθεσμες θέσεις παραμένουν απείραχτες, και η ανάρρωση θα έρθει αργά ή γρήγορα αφού κοπάσουν οι ρευστοποιήσεις από τους κερδοσκόπους, είτε απλά ..δεν έχουμε δει τα χειρότερα, καθώς η πτωτική κίνηση αυτών των εβδομάδων είναι ο πρόλογος μιας κακής περιπέτειας στην χώρα της ακριβής ενέργειας και του στασιμοπληθωρισμού.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα,  Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες 4% έως 7%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν και οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Jumbo και Aegean. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Titan έκλεισαν με μικρά κέρδη, ενώ ΟΠΑΠ και Σαράντης κέρδισαν σχεδόν 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών