Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πωλητές ενέτειναν τις εντολές τους στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 790 μονάδων.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά στις με απώλειες 1,57% στις 789,58 μονάδες, με τον τζίρο να είναι σε χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ.
Με τις πιέσεις να έχουν επανέλθει στον τραπεζικό κλάδο, η απουσία των αγοραστών γιγάντωσε την επίδραση των πωλητών, οι οποίοι κλιμάκωναν τις πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης. Βέβαια, οι τίτλοι που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις σήμερα ήταν αυτοί που είχαν υπεραποδώσει και το προηγούμενο διήμερο, ενισχύοντας το σενάριο της διόρθωσης και κατοχύρωσης των κερδών.
Τούνελ αβεβαιότητας
Η ελληνική αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές, βρίσκεται σε ένα τούνελ αβεβαιότητας που θα διαρκέσει 11 μέρες, και έχει να κάνει με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream. Εάν η ροή δεν αποκατασταθεί, τότε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η οποία θα ρίξει ακόμη περισσότερο νερό στο μύλο της ύφεσης, την ώρα μάλιστα που η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από πάρα πολλά χρόνια.
- Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Εκτός στόχων έως και 10% η παραγωγή δανείων το 2022
Την ίδια ώρα, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων αποκρούει το επιχείρημα της πτωτικής τάσης, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιρρωνύοντας την πεποίθηση μιας βαθιάς διόρθωσης, όπως επισημαίνει η Trader24. Και αυτό, μολονότι δεν αναιρεί την αξία της παρατήρησης ότι οι μετοχικές αγορές βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, μολαταύτα αφήνει να εννοηθεί μια διττή κατάσταση: είτε οι μεσομακροπρόθεσμες θέσεις παραμένουν απείραχτες, και η ανάρρωση θα έρθει αργά ή γρήγορα αφού κοπάσουν οι ρευστοποιήσεις από τους κερδοσκόπους, είτε απλά ..δεν έχουμε δει τα χειρότερα, καθώς η πτωτική κίνηση αυτών των εβδομάδων είναι ο πρόλογος μιας κακής περιπέτειας στην χώρα της ακριβής ενέργειας και του στασιμοπληθωρισμού.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες 4% έως 7%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν και οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Jumbo και Aegean. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Titan έκλεισαν με μικρά κέρδη, ενώ ΟΠΑΠ και Σαράντης κέρδισαν σχεδόν 1%.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024