Αισιόδοξες προοπτικές για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ισχυρής κερδοφορίας βλέπει για το 2022 η Unibios. Έχοντας ανακτήσει το χαμένο έδαφος της πανδημίας, ο όμιλος που δραστηριοποιείται στις αγορές της επεξεργασίας και ανακύκλωσης νερού, κατέγραψε για το 2021 καθαρά κέρδη μετά από φόρους 334 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας μετά από φόρους ύψους 91 χιλ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Βασικό συστατικό ήταν οι επιδόσεις της Watera, 100% θυγατρικής της, που ενίσχυσε την παρουσία της σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, όπως Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, καθώς και στην αγορά της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Στο πεδίο δραστηριότητας του ομίλου, η αγορά «τρέχει» ετησίως με ρυθμό ανάπτυξης 7-8%, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ύδρευση και άρδευση, με όχημα και την τουριστική ανάπτυξη, επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων και άλλες βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ορφέας Μαυρίκιος, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο βασικός στόχος για το 2022, που είναι η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης σε συνδυασμό με ισχυρή κερδοφορία, διαφαίνεται εφικτός.

Καλή χρονιά το 2022

Χαρακτηρίζοντας μέχρι σήμερα το 2022 ως μια καλή χρονιά, εξήγησε πως οι προγραμματισμένες επενδύσεις που αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας, τώρα υλοποιούνται. Ως προς δε το κρίσιμο για την αγορά ζήτημα των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα, τόνισε βεβαίως πως αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση. Για αυτόν τον λόγο, ο όμιλος παρακολουθεί τις επιπτώσεις στα περιθώρια μικτού κέρδους και λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να περιορίσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις. «Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η κατάσταση της ευρύτερης οικονομικής αβεβαιότητας δεν φαίνεται να έχει ανακόψει τη ζήτηση», σχολίασε.

Διαβάστε ακόμα: Unibios: Επιστροφή στα κέρδη το 2021

«Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση και επέκταση της παρουσίας του στην ελληνική και διεθνή αγορά, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης, όσο και στοχευμένων εξαγορών», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου καλύπτονται επαρκώς. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει ο πρόθεση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, παρότι μια τέτοια κίνηση έχει λάβει από πέρυσι την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Τα αποτελέσματα του 2021

Η Unibios, που φέτος κλείνει 50 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο, πέτυχε το 2021 ικανοποιητική κερδοφορία προ φόρων, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Η πανδημία έπληξε κυρίως τον κλάδο επεξεργασίας νερού εξωτερικού, με αποτέλεσμα οι εισροές από την εκτός Ελλάδος δραστηριότητα να περιοριστούν κάτω του 10%, όταν τις συνήθεις χρονιές κυμαίνονται περί το 20%.

Διαβάστε ακόμα: Στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη με το βλέμμα στη διεθνή αγορά

Τα έσοδα του ομίλου το 2021 ανήλθαν σε 8,47 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,1%, σε σχέση με το 2020. Ανατρέποντας την περσινή ζημία μετά από φόρους, ύψους 92,4 χιλ. ευρώ, παρουσίασε κερδοφορία μετά από φόρους στα 551,6 χιλ. ευρώ, ενώ το EBITDA ανήλθε σε 1,28 εκατ. ευρώ βελτιωμένο κατά 58,9% σε σχέση με το 2020. Το περιθώριο EBITDAξεπέρασε τον στόχο του 15% και ανήλθε σε 15,2%. Οι επιδόσεις του 2021 ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων πέντε ετών. Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό το 30%-40% των ετήσιων εσόδων προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών συντήρησης, λειτουργίας, αναλωσίμων και ανταλλακτικών.

Οι τεράστιες προοπτικές στον τομέα της ενέργειας

Διαβλέποντας τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Unibiosέχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με μεγάλους εγχώριους ομίλους, όπως ο Μυτιληναίος σε έργο του εξωτερικού και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος στην Κομοτηνή. Επίσης, αναπτύσσει συνέργειες σε μεγάλα έργα σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Watera καθαρίζει το νερό μέσω απιονισμού, καθώς δεν πρέπει να έχει καθόλου άλατα.

Βεβαίως με τις προκλήσεις στον κλάδο της ενέργειας να αυξάνονται διαρκώς, το μέλλον προμηνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και απαιτητικό. Επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας θα είναι η αποθήκευση ενέργειας, τομέας που μαγνητίζει το ενδιαφέρον της Unibios, δεδομένου ότι ένας από τους πιο αποδοτικούς και φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους είναι η αντλησιοταμίευση. Ενώ και το nextbigthingστην παραγωγή ενέργειας, το υδρογόνο αναμένεται να προσφέρει τα επόμενα χρόνια μεγάλες ευκαιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις