Ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, αλλά και να κάνουν μικρές αναπροσαρμογές λόγω της μεγάλης πτώσης του ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,22% στις 7.140 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,18% στις 12.733 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,23% στις 5.987 μονάδες.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το κατά πόσο θα αλλάξουν το ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι δείκτες τιμών καταναλωτή έχουν φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών, με τις μεγάλες αναταράξεις και στην αγορά συναλλάγματος να έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Επιπλέον, αυτό αποτελεί ένα δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το ευρώ πέφτει κοντά στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου ενόψει της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το αδύναμο νόμισμα διατρέχει τον κίνδυνο να ωθήσει προς τα πάνω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ή η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τη δική της εκδοχή για γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων αυξάνοντας την πίεση σε μια οικονομία που έχει ήδη πληγεί σκληρά από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Σε επίπεδο τίτλων, η νορβηγική εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Aker Solutions σημειώνει άλμα άνω του 8%, καθώς αύξησε τις προοπτικές εσόδων της για το 2022.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει νέες οικονομικές προβλέψεις σήμερα, αλλά πρόκειται να μειώσει δραματικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ για το 2022 και το 2023, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των προβλέψεων που είδε το Bloomberg. Η επί τα χείρω αναθεώρηση είναι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αυξάνει τις τιμές και τον κίνδυνο χειμερινών ελλείψεων ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης