Υπό έλεγχο έθεσαν τις απώλειες τους σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αν και δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό πρόσημο, πλην του Nasdaq, που συντηρήθηκε καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει πλέον να τιμολογούν την πιθανότητα ακόμη πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ μετά από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,46% στις 30.630 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,30% στις 3.790 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 11.079 μονάδες.

Στο επίκεντρο της αγοράς βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα, με την JPMorgan να απογοητεύει με την εικόνα του δευτέρου τριμήνου που εμφάνισε. Η μετοχή σημείωσε απώλειες πάνω από 4%.

Επίσης, οι μετοχές της Morgan Stanley υποχώρησαν 1,4% λόγω της απότομης πτώσης των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική, ενώ η Goldman Sachs, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της τη Δευτέρα, υποχώρησε 3,6%.

Ανησυχίες

Τα αποτελέσματα από τις τραπεζικές μετοχές προκάλεσαν περαιτέρω ανησυχίες ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ίσως αυξήθηκαν υπερβολικά τους τελευταίους μήνες. Το πόσο θα μειωθούν αυτοί οι αριθμοί εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας και από το πόσο γρήγορα θα έρθει μια ύφεση όταν και εάν χτυπήσει, δήλωσε ο Bob Doll, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossmark Global Investments.

«Εάν αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες αποτελούν το βαρόμετρο ολόκληρης της οικονομίας, τα σημερινά αποτελέσματα έδωσαν μια γεύση του τι θα δούμε το επόμενο διάστημα και αυτό θα είναι ένα άσχημο», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA.

Πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, η απροσδόκητη νέα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και 1% ή 100 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Ιούνιο, αυξήθηκε κατά 9,1% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981.

«Το πλεονέκτημα για τους επενδυτές είναι ότι η πολιτική της Fed παραμένει εξαρτώμενη από τα δεδομένα και η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει σε μια επιθετική τροχιά σύσφιξης έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις κορυφωθούν αποφασιστικά», αναφέρει η BCA Research. «Οι επίμονες πιέσεις τιμών απαιτούν άλλη μια μεγάλη αύξηση στα επιτόκια της Fed στις 26-27 Ιουλίου, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης των δεδομένων πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, 8 εβδομάδες αργότερα».

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 9.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου, φτάνοντας στις 244.000 αιτήσεις, ήτοι στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 235.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street