Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, την ώρα που ο πολιτικός κίνδυνος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έστειλε τον ιταλικό FTSE MIB στο -3,3%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τον ιταλικό FTSE MIB να κλείνει στο -3,3% μετά την ψηφοφορία εμπιστοσύνης που χρειάστηκε να περάσει η κυβέρνηση Ντράγκι. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά1,63% στις 7.039 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,86% στις 12.519 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,41% στις 5.915 μονάδες.

Ο καταλύτης

Ο βασικότερος καταλύτης είναι ότι οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το κατά πόσο θα αλλάξουν το ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι δείκτες τιμών καταναλωτή έχουν φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών, με τις μεγάλες αναταράξεις και στην αγορά συναλλάγματος να έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Διαβάστε ακόμα: «Χωρίς φρένα» η πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος

Το δίλημμα

Επιπλέον, αυτό αποτελεί ένα δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το ευρώ πέφτει κοντά στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου ενόψει της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το αδύναμο νόμισμα διατρέχει τον κίνδυνο να ωθήσει προς τα πάνω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ή η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τη δική της εκδοχή για γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων αυξάνοντας την πίεση σε μια οικονομία που έχει ήδη πληγεί σκληρά από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Διαβάστε ακόμα: «Μαύρα» μαντάτα από Κομισιόν για τον πληθωρισμό

Οι θερινές προβλέψεις

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τις θερινές της προβλέψεις για την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της, θέτοντας την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει σε 2,6 % το 2022 και να υποχωρήσει σε 1,4 % το 2023. Ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022, στο 7,6 % στη ζώνη του ευρώ και στο 8,3 % στην ΕΕ, προτού υποχωρήσει το 2023 σε 4,0 % και 4,6 %, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες