Ότι έχτισε δύο ημέρες, το γκρέμισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε με σημαντικές απώλειες και με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται και πάλι σε κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,84% στις 796,41 μονάδες με τον τζίρο στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν τη λήξη της κύριας συνεδρίασης βρισκόταν στο -1,5%.

Αν και προσπάθησε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, δοκιμάζοντας μάλιστα και την αντίσταση των 800 – 805 μονάδων, τελικά το ΧΑ υπέκυψε στη διεθνή αβεβαιότητα και το αρνητικό κλίμα των δυτικών αγορών. Οι πιέσεις εντάθηκαν από τις 12:00 και κλιμακώθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό μάλιστα δείκτη να κρατά στις δημοπρασίες τα επίπεδα των 450 μονάδων.

Απροθυμία

Για ακόμη μία φορά όμως το ΧΑ αποτύπωσε την απροθυμία πολλών χαρτοφυλακίων να υψώσουν άμυνες στους πωλητές που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά και έχουν τα ηνία από τα τέλη του Απριλίου. Επίσης και η απροθυμία πολλών αγοραστών να παραμείνουν long σε τίτλους που δείχνουν σημάδια αντίδρασης, η οποία όμως μέσα σε ένα στενό χρονικό εύρος εξουδετερώνεται από τις κινήσεις αποστροφής κινδύνου.

Διαβάστε ακόμα: Νέα βουτιά σημειώνει η Wall Street

Αυτή η απροθυμία τροφοδοτείται επίσης και από την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την ενεργειακή της επάρκεια, με φόντο τις «παγωμένες» ροές αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησής του, για την οποίαν ωστόσο διατυπώνονται φόβοι ότι μπορεί να αποτελεί απλώς το πρόσχημα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να μην ανοίξει ξανά (τουλάχιστον όχι πλήρως) τις στρόφιγγες κατά την ημερομηνία – ορόσημο της 21ης Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα: Ο πληθωρισμός κρατάει κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 5,07%, ενώ σημαντική ήταν η πτώση σε Titan, Λάμδα, Alpha Bank, Πειραιώς, Quest, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Από την άλλη, μικρά ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola, με τις ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών