Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 40% σε περίπου 140 δολάρια ανά βαρέλι, εάν δεν υιοθετηθεί το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, μαζί με εξαιρέσεις κυρώσεων που θα επέτρεπαν αποστολές κάτω από αυτήν την τιμή, σύμφωνα δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

O ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα Τρίτη με τον Ιάπωνα ομόλογό της Σουνίτσι Σουζούκι, με τον οποίο θα συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης για επιβολή πλαφόν αλλά και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Και επεσήμανε ότι στόχος είναι να τεθεί η τιμή σε ένα επίπεδο που θα καλύπτει το οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, ώστε να δοθεί κίνητρο στη Μόσχα να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Συνεχίζει να κερδίζει από το πετρέλαιο παρά τους περιορισμούς

Τόνισε δε, ότι Ιάπωνες αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχία για το ανώτατο όριο τιμής που είχε καθοριστεί τονίζοντας ότι είναι πολύ χαμηλό, αλλά δεν απορρίπτουν μια πιθανή κλίμακα τιμών από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: «Παιχνίδια» της Gazprom με τους αγωγούς – Σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων Ευρώπη και Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά – Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – συμφώνησαν τον Ιούνιο να διερευνήσουν την επιβολή του ανώτατου ορίου για τη μείωση των εσόδων της Μόσχας, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει τη θαλάσσια ασφάλιση για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσει και η Βρετανία, η Γέλεν βλέπει το ανώτατο όριο ως έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο στις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια