Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αντιδρώντας μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και των ανησυχιών σχετικά με την αντίδραση της ΕΚΤ στα στοιχεία του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,8%, με τους περισσότερους κλάδους του να είναι σε θετικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 1,69% στις 7.159 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 2,76% στις 12.864 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,04% στις 6.036 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,5%, ο DAX έχασε σχεδόν 1,1% και ο CAC 40 κατάφερε να κλείσει οριακά υψηλότερα μετά τη σημερινή άνοδο.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία πλοήγησης και ψηφιακής χαρτογράφησης TomTom σημείωσε άλμα πάνω από 5%, αν και ανέφερε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Επίσης, οι μετοχές της γερμανικής Uniper σημείωσαν άλμα 6% αφού η Fortum, ο κύριος ιδιοκτήτης της στη Φινλανδία, φέρεται να είπε ότι αναγκάστηκε να εξετάσει όλες τις επιλογές για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.

Η Uniper ήταν η πρώτη γερμανική ενεργειακή εταιρεία που σήμανε κώδωνα του κινδύνου για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας λόγω των μειωμένων προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση πρόγραμμα διάσωσης την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, η σουηδική εταιρεία προϊόντων εξωσωματικής γονιμοποίησης Vitrolife αναρριχήθηκε πάνω από 15% μετά την ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομένου EBITDA.

Αβεβαιότητα

Πάντως, η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στη Ρώμη, αφού ο πρόεδρος της χώρας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί. Ο Ντράγκι είπε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία της Ιταλίας αφού ένα πολιτικό κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού του αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα, οι αγορές αναμένουν να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το φιλόδοξο εργαλείο αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κατακερματισμός, όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα spreads αυξάνονται σημαντικά. Κι από ό,τι φαίνεται οι αρχικές έντονες ενστάσεις από τη Γερμανία έχουν αρχίσει να κάμπτονται. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν σε ποσοστό 80% ότι το νέο αυτό εργαλείο, θα προβλέπει ήπιους όρους για τις κυβερνήσεις που θα κληθεί να στηρίξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές