Να θέσει εμπόδια στην πώληση ρωσικών θυγατρικών ξένων τραπεζών σκοπεύει η Μόσχα, όσο τα υποκαταστήματα ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω των δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Μοϊσέγιεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το συζητήσαμε αυτό στην υποεπιτροπή μας, ότι δεν θα δώσουμε τώρα, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση, άδεια για την πώληση θυγατρικών ξένων τραπεζών και των περιουσιακών τους στοιχείων στη Ρωσία», ανέφερε ο Μοϊσέγιεφ.

Η στάση της Κεντρικής Τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις εγχώριες εκκλήσεις να αναλάβει τη διαχείριση των τοπικών brands ξένων τραπεζών, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, ανησυχώντας εν μέρει ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τους καταθέτες να αποσύρουν κεφάλαια.

Ο Μοϊσέγιεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίξει την ιδέα να τεθούν στο μέλλον οι ρωσικές θυγατρικές ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων υπό τον έλεγχο των ρωσικών κρατικών τραπεζών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πωλήσεις

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale πούλησε τη μονάδα της Rosbank στην Interros Capital, μια εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Vladimir Potanin, αλλά άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Raiffeisen , της UniCredit και της Citi, οι τρεις μεγαλύτερες μονάδες δυτικών τραπεζών στη Ρωσία, εξακολουθούν να διερευνούν τις διαθέσιμες επιλογές.

Οι τρεις αυτές τράπεζες κατείχαν 3,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (60,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία σε σύγκριση με 38 τρισεκατομμύρια ρούβλια στην κορυφαία ρωσική τράπεζα Sberbank στο τέλος του 2021, όταν οι ξένες τράπεζες αντιπροσώπευαν το 11% του συνολικού ρωσικού τραπεζικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή