Λήγει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν την περασμένη 10ετία στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του εγχώριου συστήματος, μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου.

Πρόκειται για ανοίγματα που βρίσκονται έως σήμερα υπό το διαχειριστικό έλεγχο της διορισμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος PQH.

Το ελάχιστο τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο τίμημα που θα γίνει αποδεκτό στις δεσμευτικές προσφορές, βάση της έκθεσης της EY ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο διαγωνισμός προβλέπει ότι πέραν των δανείων και των ενεχύρων τους, ο αγοραστής θα πρέπει να προσλάβει 180 εργαζόμενους της PQH.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης εδώ και μερικούς μήνες, οι συνθήκες δεν δικαιολογούν τίμημα αυτού του ύψους.

Όπως λένε, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 10% χαμηλότερο. «Στο τρέχον χρηματοοικονομικό περιβάλλον και ειδικά για ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο, η άνοδος του κόστους δανεισμού και η γενικότερη τάση αποστροφής στο ρίσκο λόγω της αβεβαιότητας, δυσκολεύουν την πώληση», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι τελικά η διαδικασία πώλησης του πακέτου των 5,2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει. Αν πάντως δεν υπάρξουν προσφορές τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και είναι άγνωστο πότε θα προγραμματιστεί ξανά.

Σημειώνεται ότι στη φάση των δεσμευτικών προσφορών έχουν περάσει από τη μία πλευρά η κοινοπραξία Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και από την άλλη η Ellington η οποία βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα σε αναζήτηση συνεπενδυτών.

Υπάρχει μία φημολογία ότι η τελευταία θα συμμαχήσει με την Intrum, ωστόσο πηγές από τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης σημειώνουν ότι η διοίκηση της δεύτερης δεν ενδιαφέρεται για αυτή τη δουλειά.

Το προφίλ των δανείων

Το project αφορά συνολικές απαιτήσεις μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων αφορά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πρόκειται για ανοίγματα προς 53.000 οφειλέτες, που προέρχονται από 13 υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα και αφορούν σε όλες τις κατηγορίες πίστης, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι εξασφαλισμένο με ακίνητα.

Ειδικότερα περιλαμβάνει:

• 2,1 δισ. ευρώ οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις
• 1,2 δισ. ευρώ οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις
• 1,5 δισ. ευρώ οφειλές από στεγαστικά δάνεια
• 400 εκατ. ευρώ οφειλές από καταναλωτικά δάνεια

Η αξία των ενεχύρων έχει υπολογιστεί στα 7,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,7 δισ. ευρώ αφορούν 44.000 κατοικίες, 2,3 δισ. ευρώ 9.800 εμπορικά ακίνητα και 1,4 δισ. ευρώ 30.000 οικόπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα