Ελάχιστα πάνω από τις 800 μονάδες έκλεισε για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα κέρδη όμως να συνοδεύονται και πάλι με πολύ μικρό τζίρο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ποιότητα της νέας ανόδου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,21% στις 804,24 μονάδες, με τον τζίρο να είναι μόλις στα 29 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς και να δημιουργήσει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, αν και αυτή η κίνηση αμελητέα δεν είναι. Το μοτίβο της επενδυτικής διστακτικότητας παραμένει στο ΧΑ, το οποίος, σύμφωνα με την Trader24 αντιγράφει το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας. Σε τεχνικό επίπεδο, παραμένει να υφίσταται η ατασική ζώνη 785-815 που ταλανίζει 2 εβδομάδες, με τους επενδυτές να αναμένουν κάποιον καταλύτη που θα λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό. Η ζώνη υποδοχής στο -μεγαλύτερης πιθανότητας- αρνητικό σενάριο μεσοπρόθεσμα είναι οι 765-770, χωρίς να αποκλείεται μια πέμπτη προσέγγιση των 815, κυρίως με αναγνωριστικό σκοπό.

Διαβάστε επίσης: Στήριξη στα αποτελέσματα βρίσκει η Wall Street

Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός τζίρος παραμένει το μεγάλο πρόβλημα του ΧΑ, καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε μια αγορά η οποία λειτουργεί σε μια οικονομία που αναμένεται να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 5% φέτος. Σε μια οικονομία όμως που στερείται επενδυτικής βαθμίδας και αυτό φαίνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο από το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν και όλες οι δυτικές αγορές ανέκαμψαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το ΧΑ εξακολουθούσε να παραμένει σε χαμηλά εξαετίας.

Για να μπορέσει να αλλάξει αυτό το πολυπόθητο επίπεδο το ΧΑ πρέπει να ομαλοποιηθεί το εξωτερικό περιβάλλον, ή έστω να μην έχει όλες αυτές τις εστίες αβεβαιότητας ταυτόχρονα. Και αυτό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν πρόκειται να συμβεί, εάν την Πέμπτη η ΕΚΤ δεν κάνει γνωστές τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και η Ρωσία δεν αποκαταστήσει τη ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream.

Σε επίπεδο τίτλων, Eurobank, Aegean, Quest και Εθνική ηγήθηκαν της ανόδου, με τις ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ,  Jumbo, Titan, Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Ελληνικα΄Πετρέλαια και Πειραιώς να ακολουθούν με σημαντικά κέρδη. Μικρές ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο -2,40%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος στο «και ένα» – Κέρδη από ΟΤΕ, Εθνική και τζίρο από Μυτιληναίο
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Μικρή άνοδος στο «και ένα» για το ΧΑ - Κέρδη από ΟΤΕ, Εθνική και τζίρο από Μυτιληναίο

Οι συναλλαγές στην αγορά παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν, καθώς επέδρασαν οι αργίες τόσο στις ΗΠΑ (Memorial Day) όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bank Holiday)