Φυσικό αέριο «έρευσε» στον αγωγό Nord Stream 1 αργά το απόγευμα της Τρίτης, με τη διαχειρίστρια εταιρεία να πραγματοποιεί δοκιμές πίεσης λίγο πριν το τέλος της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης, την Πέμπτη.

Εξέλιξη που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι ροές φυσικού αερίου θα αποκατασταθούν τουλάχιστον στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις 11 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η συντήρηση διάρκειας 10 ημερών.

Ροές

Τα δεδομένα από την ιστοσελίδα του φορέα εκμετάλλευσης έδειξαν ροές 23. 681 kwh/h μεταξύ 17:00 και 18:00 ώρα Ελλάδος. Παρόμοια κίνηση σημειώθηκε δύο ώρες πριν, όταν οι ροές εκτοξεύτηκαν από το μηδέν σε 27. 137 kwh/h πριν πέσουν ξανά στο μηδέν.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για να διακόψει οριστικά τις ροές αερίου από τη Μόσχα προς την Ευρώπη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο διαχειριστής του Nord Stream δήλωσε ότι οι όγκοι αερίου που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα ροών της εταιρείας σχετίζονται με την τεχνικά απαιτούμενη εξίσωση της πίεσης ενόψει του τέλους της συντήρησης.

Επανέναρξη λειτουργίας

Νωρίτερα την Τρίτη, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι ροές θα επανέλθουν πιθανότατα στο τέλος της περιόδου συντήρησης, αλλά σε ποσοστό λιγότερο από τη συνολική δυναμικότητα του αγωγού που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Και αυτό λόγω της τουρμπίνας που είχε αποσταλεί για συντήρηση στον Καναδά, με την Gazprom να υποστηρίζει ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει ασφαλώς χωρίς τον εν λόγω αεριοστρόβιλο – κάτι πάντως που διαψεύδει η γερμανική πλευρά.

Οποιαδήποτε παράταση της διακοπής της λειτουργίας θα ωθούσε την Ευρώπη σε ενεργειακό χάος, με τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγκάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα που πιθανότατα θα περιελάμβαναν ακόμα και δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια