Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την «D-Day» της 21ης Ιουλίου, οπότε και βάσει προγράμματος ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επιλέξει να «πατήσει το κουμπί» του ενεργειακού χάους στην Ευρώπη (κάτι βεβαίως που δεν αποκλείεται να κάνει αργότερα, καθοδόν προς τον χειμώνα), η ροή στον αγωγό πρέπει να αποκατασταθεί, δίνοντας το «φιλί της ζωής» στον ενεργειακό εφοδιασμό της γηραιάς ηπείρου.

Ο αεριοστρόβιλος

Όμως σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύονται μέσω του Nord Stream 1 δεν θα αγγίζουν το 100% των δυνατοτήτων του. Και αυτό γιατί ο τερματικός σταθμός συμπίεσης της Πορτόβαγια, κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Φινλανδίας, παραμένει χωρίς έναν κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία του αεριοστρόβιλο. Πρόκειται για μια τουρμπίνα κατασκευής της Siemens Energy, η οποία είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση όμως οι κυρώσεις που στο μεταξύ επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία κατέστησαν αδύνατη την επανεισαγωγή της.

Μπορεί προσφάτως ο Καναδάς να αποφάσισε με «βαριά καρδιά» να επιτρέψει την αποστολή του αεριοστοβίλου πίσω στη Γερμανία για να καταλήξει εν τέλει στην Πορτόβαγια, οι διαδικασίες όμως φαίνεται πως κινούνται αρκετά αργά.

Ήδη την Τετάρτη η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, λόγω της έλλειψης του αεριοστροβίλου.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι η Siemens έλαβε άδεια» να φέρει από τον Καναδά τον εν λόγω αεριοστρόβιλο για τον αγωγό Nord Stream 1, ανέφερε η Gazprom. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού.

Σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αναμένει από την Siemens να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, αναφορικά με την τεχνική υποστήριξη των τουρμπίνων φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1.

Πού είναι η τουρμπίνα;

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τουρμπίνα της Siemens Energy ή αν ολοκληρώθηκε η συντήρηση, όμως «και να ήξερε, δεν θα ήθελε να πει».

«Οι έρευνες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται ακόμη στον Καναδά, καθ’ οδόν προς την Ευρώπη. Η μεταφορά τόσο μεγάλων φορτίων γίνεται συνήθως με πλοίο, όμως οι καταστάσεις απαιτούν γρήγορες διαδικασίες, άρα αεροπορικώς, με μίσθωση αεροσκάφους ειδικού για τέτοιες μεταφορές.

»Και μετά έπονται άλλες ερωτήσεις. Πού θα προσγειωθεί το αεροπλάνο, στη Γερμανία; Και πώς θα μεταφερθεί η τουρμπίνα στο σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη; Θα χρειαστούν κι άλλες άδειες; Και το πιο σημαντικό, πόσο γρήγορα θα την τοποθετήσει η Gazprom για να ανοίξει στις 21 Ιουλίου ο αγωγός; Η Siemens Energy δήλωσε ότι αρμοδιότητά της είναι να παραδώσει την τουρμπίνα στον τόπο τοποθέτησής της, για όλα τα υπόλοιπα δεν ευθύνεται», γράφει η ελληνική έκδοση της Deutche Welle.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι την επιστροφή της τουρμπίνας στη Ρωσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί ένα εξαιρετικά ισχυρό χαρτί πίεσης στην Ευρώπη, αφού μπορεί να επικαλείται τις (υπαρκτές) τεχνικές δυσκολίες για να διατηρεί χαμηλά τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Εάν βεβαίως ο Nord Stream 1 γεμίσει ξανά με φυσικό αέριο την 21η Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια