Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αντλώντας στήριξη από το ασθενέστερο  δολάριο και τη στενότητα της παραγωγής που αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για ύφεση και την προοπτική εκτεταμένων lockdown στην Κίνα, που θα μειώσουν και πάλι τη ζήτηση.

Εξασθενεί το δολάριο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για παράδοση Σεπτέμβρη αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 103,78 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 2,1% την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Ξεπέρασε τα 22.000 δολάρια

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Αύγουστο κέρδισαν 2,2% και διαμορφώθηκαν στα 99,73 δολάρια, μετά από άνοδο 1,9% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά πολλών ετών τη Δευτέρα, στηρίζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων από τον χρυσό έως το πετρέλαιο. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που πωλούνται σε δολάρια πιο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία

Τόσο το Brent όσο και το WTI κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους εδώ και περίπου ένα μήνα, λόγω των φόβων για ύφεση που θα πλήξει τη ζήτηση πετρελαίου. Μαζικά τεστ για κορωνοϊό συνεχίζονται σε περιοχές της Κίνας αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης πετρελαίου από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου παραμένουν στενά. Όπως αναμενόταν, το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία δεν απέδωσε καμία υπόσχεση από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της προσφοράς πετρελαίου. Ο Μπάιντεν επιθυμεί οι πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι παγκόσμιες αγορές επικεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στην επανέναρξη των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να τερματίσει τη συντήρηση στις 21 Ιουλίου. Οι κυβερνήσεις, οι αγορές και οι εταιρείες φοβούνται ότι η διακοπή θα μπορούσε να παραταθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το αργό μπρεντ θα βρει στήριξη στο τέλος της εβδομάδας αν η Ρωσία δεν ενεργοποιήσει ξανά το αέριο προς τη Γερμανία μετά τη συντήρηση του Nord Stream 1», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της OANDA, Τζεφ Χάλει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες