Ο υδράργυρος σε ολόκληρο τον πλανήτη κυμαίνεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, όμως ειδικά η Βρετανία καλείται αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν πλήξει ποτέ τη χώρα. Μάλιστα, υπολογίζεται πως θα είναι πιο ζεστή περιοχή από το… 99% του πλανήτη!

Ο τρέχων καύσωνας σίγουρα θυμίζει στους παλαιότερους Βρετανούς αυτόν που έπληξε την χώρα το 1976. Και είναι απολύτως λογικό να γίνονται παραλληλισμοί, ωστόσο, ο δημοσιογράφος και αναλυτής του BBC, Ρος Άτκινς, παρατηρεί πως οι δύο αυτοί καύσωνες έχουν αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία τους διαχωρίζουν.

Διαβάστε επίσης: «Καύσωνας – Αποκάλυψη» στη Δυτική Ευρώπη: Τεράστιες φωτιές μαίνονται, εκατοντάδες νεκροί από τη ζέστη

Γιατί αυτός ο καύσωνας δεν είναι ίδιος με αυτόν του 1976

Αρχικά, αυτό αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αριθμούς: η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 1976 ήταν 35.9 βαθμοί Κελσίου, ενώ, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 18/7, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην χώρα ήταν 38.1 βαθμοί Κελσίου, ενώ, πλέον, έσπασε και το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Όπως εξηγεί και η Χάνα Κλοκ στο BBC, η οποία μελετά ζητήματα περιβάλλοντος, «το 1976, όπως και παλαιότερα, είχαμε καύσωνες, αλλά, το θέμα είναι ότι τώρα συμβαίνουν πιο συχνά και είναι πιο έντονοι».

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Κύμα καύσωνα σαρώνει τη Μεσόγειο – Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, όπως προαναφέραμε, σε παγκόσμια κι όχι μόνο τοπική κλίμακα, όπως μπορεί να φανεί και από θερμικούς χάρτες της NASA που «κοκκινίζουν» από τις υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, που σημειώνουν συνολική αύξηση.

Και πρόκειται και φυσικά για μια γενικότερη κλιματική αλλαγή που έχει αναχθεί πλέον σε κρίση. Συμφωνα με ρεπορτάζ του 2019, οι 10 θερμότερες χρονιές της Βρετανίας ως τότε είχαν όλες καταγραφεί από το 2002 κι έπειτα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μάιλς Άλεν, εξηγεί πως οι καύσωνες είναι ένα από τα πιο καθαρά σημάδια των ακραίων καιρικών συνθηκών που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Μπορεί η θερμοκρασία να φτάσει ακόμα και τους 40 βαθμούς

Όπως επιβεβαιώνει και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η πιθανότητα του να αγγίξει ο υδράργυρος στην Βρετανία τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως συνέβη τώρα, θα ήταν 10 φορές πιο μειωμένη σε ένα κλίμα που θα ήταν ανεπηρέαστο από τους ανθρώπους.

Φυσικά, ο ανθρώπινος παράγοντας, όμως, υπάρχει και μάλιστα, με πολύ έντονο αποτύπωμα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green