Ιστορικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έσπασε σήμερα το μεσημέρι στη Βρετανία καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στην ιστορία των μετρήσεων πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου η θερμοκρασία-ρεκόρ που καταγράφηκε ήταν 40,2 βαθμοί Κελσίου.

Νέα ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκαν στις περιοχές Τσάρλγουντ με 39,9 β. Κελσίου, Κιου Γκάρντενς 39,6, Γουίσλεϊ 39,3 και Τσέρτσεϊ και Νόρτχολτ  39,2 βαθμοί.

Η χώρα είχε ήδη ζήσει τη θερμότερη νύχτα που έχει ποτέ καταγραφεί στο νησί. Αλλά και η Γαλλία πλήττεται από πρωτοφανή καύσωνα με ολέθριες συνέπειες από πυρκαγιές που κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις στην ξεραμένη ύπαιθρο. Ανάλογα φαινόμενα πλήττουν την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες βιώνουν και άλλες χώρες της Δυτικές Ευρώπης.

Καθώς ο καύσωνας που επικράτησε στη νότια Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε προς τα βόρεια, η νότια και δυτική Γερμανία και το Βέλγιο ήταν επίσης προετοιμασμένα για θερμοκρασίες ρεκόρ, με πολλούς επιστήμονες κάνουν λόγο για τις συνέπειες που βιώνει ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: «Καύσωνας – Αποκάλυψη» στη Δυτική Ευρώπη: Τεράστιες φωτιές μαίνονται, εκατοντάδες νεκροί από τη ζέστη

Ενώ ο υδράργυρος υποχώρησε προς τα πιο φυσιολογικά επίπεδα του καλοκαιριού στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες και στις δύο χώρες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα.

Εκτακτος συναγερμός στη Βρετανία

Η Βρετανία έχει τεθεί σε κατάσταση «εθνικού έκτακτου συναγερμού», καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ξεπεράσουν το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2019, με την υπερβολική ζέστη να διακόπτει ακόμα και τις μετακινήσεις καθώς ορισμένα δρομολόγια των σιδηροδρόμων ανεστάλησαν και αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές: Κύμα καύσωνα σαρώνει τη Μεσόγειο – Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία

«Έχουμε καταγράψει μια σημαντική αναστάτωση στα ταξίδια», δήλωσε στο BBC ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Πιθανότατα θα δούμε την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα και οι υποδομές, μεγάλο μέρος των οποίων κατασκευάστηκαν από την εποχή της Βικτώριας, απλώς δεν κατασκευάστηκαν για να αντέχουν αυτού του ύψους τις θερμοκρασίες».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από κλιματολόγους τον Ιούνιο στο περιοδικό “Environmental Research: Climate” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει τους καύσωνες.

Με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις να προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία, ο αριθμός των ακραίων πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2022.

Πύρινη λαίλαπα, χιλιάδες εκτός εστιών τους

Περισσότερες από 30 πυρκαγιές συνέχισαν να καταστρέφουν περιοχές της Ισπανίας, με τις αρχές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τέσσερις πυρκαγιές στην Καστίλλη, το Λεόν και τη Γαλικία.

Στο Λοσάσιο, στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σε 32 χωριά έχουν εκκενωθεί.

Δραματικά τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν φλόγες και σύννεφα καπνού να υψώνονται στον νυχτερινό ουρανό κοντά στην πόλη Ταμπάρα της Ζαμόρα.

Στη Γαλικία, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Μέχρι στιγμής φέτος 173.000 στρέμματα έχουν καεί στη χώρα, έκταση περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία πριν από τον καύσωνα.

Στη γειτονική Πορτογαλία, περίπου 50 δήμοι, κυρίως σε κεντρικές και βόρειες περιοχές, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον «μέγιστο κίνδυνο» πυρκαγιών, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο IPMA.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες μάχονταν με πέντε μεγάλα πύρινα μέτωπα, με τη μεγαλύτερη από εστιάζεται στο βόρειο δήμο της Mούρκα.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από χωριά και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό τη Δευτέρα μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο.

Μεγάλες πυρκαγιές συνέχισαν επίσης να καίνε στην περιοχή Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου έχουν 34.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Περίπου 2.000 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από πυροσβεστικά αεροσκάφη μάχονταν με τις φλόγες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα και έχουν κάψει περίπου 47.700 στρέμματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green