Μετά από μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν τελικά με μικρές απώλειες, καθώς επέλεξαν την αναμονή μπροστά στα μεγάλα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η εικόνα των αγορών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,44% στις 7.264 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγρψε πτώση 0,20% στις 13.281 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,27% στις 6.184 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: EKT: Η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμέτωπη με την τέλεια οικονομική καταιγίδαΣε επίπεδο τίτλων, η Uniper ηγήθηκε της ανόδου σήμερα, καθώς έκλεισε με κέρδη άνω του 14%,  εν μέσω συνομιλιών για τη διάσωση με την κυβέρνηση. Στον αντίποδα, η Volvo Car υποχώρησε περισσότερο από 8%, αφού η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις προβλέψεις της για τις λιανικές πωλήσεις και έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Η ενεργειακή κρίση και η συνεδρίαση της ΕΚΤ δίνουν τον τόνο

Οι ευρωαγορές άρχισαν τις συναλλαγές με κέρδη, καθώς υπήρξαν αναφορές ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών και ότι ο Nord Stream 1 είναι πιθανό να επανεκκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης. Ωστόσο, νεότερες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, θόλωσαν το κλίμα, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η επανεκκίνηση της ροής του αγωγού θα είναι χωρίς προβλήματα.Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου μετά από 11 χρόνια. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, πολέμου στην Ουκρανία και απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ακόμη ένα νέο υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις και τι από 9,1% τον Μάιο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με +1% στη σκιά της αβεβαιότητας

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 821 μονάδων, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από το άλμα που κατέγραψαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι του.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,14% στις 815,32 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τελικά στα 53 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές