Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 821 μονάδων, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από το άλμα που κατέγραψαν αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι του. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,14% στις 815,32 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τελικά στα 53 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες αλλαγές της στρατηγικής και της ρητορικής των εμπλεκομένων στο ενεργειακό θρίλερ που λαμβάνει χώρα αυτές της μέρες, με τον αγωγό Nord Stream να είναι στο επίκεντρο, έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές διεθνώς. Και σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο, καθώς μετά τις τελευταίες δηλώσεις ότι θα επανέλθει η λειτουργία του αγωγού Nord Stream, ο οποίος προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κεντρική Ευρώπη, ήρθαν και οι αναδιπλώσεις από διαρροές της Μόσχας.

Εύθραυστο κλίμα

Βέβαια, η αστάθεια που εμφάνισε η αγορά μόλις έφτασε στις 821 μονάδες, στην αντίσταση και τα υψηλά Ιουλίου, έδειξε ότι το κλίμα ακόμη είναι εύθραυστο. Επίσης, η σημερινή κίνηση ίσως τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρξουν αποφάσεις που να δείχνουν ότι αίρεται σταδιακά η στήριξη της οικονομίας, ένα σενάριο όμως που φαίνεται να έχει λίγες πιθανότητες, δεδομένης της αστάθειας που υπάρχει στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αγορά να αναμένει αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν λεπτομέρειες και για το νέο εργαλείο κατά του κερματισμού στην Ευρωζώνη.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Trader24, η συσσώρευση στο στενό εύρος διακύμανσης και την παραμονή του Δείκτη κάτω από την αντίσταση των 805-807 μονάδων, δεν άλλαξε τα δεδομένα. Έτσι, η ανάλυση θέλει τις 865-870 μονάδες ως πιθανότερο σενάριο, με τις 820 να αφορούν στο όριο της πτωτικότητας και τα πάντα να κρίνονται από τις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με την επιτοκιακή στόχευση, με την αγορά να αναμένει αύξηση 25 μ.β. μετά από 11 συναπτά έτη μηδενικού επιπέδου και να φοβάται οποιαδήποτε έκπληξη προς τα πάνω, ή ακόμα και κάποιο επιθετικό λεκτικό από την επικεφαλής, Christine Lagarde.

Σε επίπεδο τίτλων, η ΔΕΗ με το +6,86%, η Πειραιώς με το +5,64% και οι ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank με άνοδο άνω του 4% ξεχώρισαν στην αγορά. Σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Εθνική,  ΑΔΜΗΕ, , Motor Oil, Aegean, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ.  Από την άλλη, η ΕΛΧΑ σημείωσε απώλειες 3,51%, με τον Σαράντη και την Coca Cola να κλείνουν στο -1,49% και -1,14% αντίστοιχα. Πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών