Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες, όπως και στην Ασία, λαμβάνουν σημαντική ώθηση από το ράλι των αμερικανικών μετοχών που ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,58% στις 7.338 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,47% στις 13.371 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,43% στις 6.228 μονάδες.

Οι παράγοντες

Καύσιμα στην άνοδο δίνουν από χτες τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ότι η πλειονότητα των εισηγμένων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις των τελευταίων μηνών. Εκτός αυτού όμως, υπήρξαν επίσης αναφορές ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών και ότι ο Nord Stream 1 είναι πιθανό να επανεκκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου μετά από 11 χρόνια. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, πολέμου στην Ουκρανία και απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στη Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ακόμη ένα νέο υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις και τι από 9,1% τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές