Διάσπαρτες εστίες και ενεργά μέτωπα σε Διώνη, Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα και Λ. Μαραθώνος έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να μάχονται με το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσονται τα μέτωπα της πυρκαγιάς έχουν αναπτυχθεί 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Η μάχη τους, όμως, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε 5 περιοχές και συγκεκριμένα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και στη Λ. Μαραθώνος.

Φόβοι να μην μπει στη Διώνη

Την ίδια ώρα σκληρή μάχη δίνουν τοπική αυτοδιοίκηση και πυροσβέστες για να μην μπει η φωτιά στη Διώνη.

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά παρά τη φορά του ανέμου, πηγαίνει αντίθετα, και επιχειρεί να μπει στον οικισμό της Διώνης» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς.

«Έχω παρατάξει τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, μού στέλνουν 3 ακόμα πυροσβεστικά να δημιουργήσουν μια ζώνη, γιατί αν η φωτιά μπει μέσα στον οικισμό της Διώνης που είναι πευκόφυτος, πραγματικά η καταστροφή θα είναι πιο μεγάλη» προειδοποίησε ο Βαγγέλης Μπουρνούς.

Διαβάστε επίσης: Εφιάλτης οι θυελλώδεις άνεμοι – Στοίχημα η πτήση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης

«Ο οικισμός έχει δοθεί εντολή από νωρίς να εκκενωθεί, δεν έχει εκκενωθεί, άνθρωποι μένουν πίσω είτε γιατί δεν το πιστεύουν, είτε γιατί θέλουν να προστατέψουν την περιουσία τους» επισήμανε ο κ. Μπουρνούς.

«Ο οικισμός έχει 2.500 μόνιμους κατοίκους, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι ακόμα στα σπίτια τους. Η φωτιά δεν πρέπει να περάσει την Επτανήσου» τόνισε.

Στο κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ο πρωθυπουργός

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Νωρίς το πρωί στο σημείο βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με τα αρμόδια στελέχη.

Αυτοκτόνησε 84χρονος άνδρας

Να βάλει τέλος στη ζωή του αποφάσισε ένας 84χρονος άνδρας, ο οποίος είδε το σπίτι του να καταστρέφεται από την πύριλη λαίλαπα στην Πεντέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ στο σημείο βρίσκεται και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τη σορό του.

Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για βελτίωση, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, να αναφέρει σε ανάρτησή του πως οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι ισχυροί .

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει στο Twitter: «Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν».

Πεντέλη: Έως και 400 χιλιόμετρα μακριά έφτασε ο καπνός

Η φωτιά που καίει από το απόγευμα της Τρίτης στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης έχει ήδη ανυπολόγιστες ζημιές ενώ συνεχίζει να καίει με αμείωτη ένταση.

Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει τους καπνούς να φτάνουν μέχρι τα Κύθηρα και να πλησιάζουν την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής φωτιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους και βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης (20.07.2022 07:40).

Σημειώνεται πως νωρίτερα το meteo ανακοίνωσε πως στην περιοχή της Πεντέλης πνέουν από το πρωί άνεμοι 7 μποφόρ με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 100χλμ/ώρα.

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και στη λεωφόρο Μαραθώνος. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα