Η μητρική εταιρεία του TikTok, η κινεζική ByteDance διερευνά την προοπτική να σχεδιάσει τα δικά της μικροτσίπ, όπως έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα και άλλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να αποκτήσει αυτάρκεια στη συγκεκριμένη κρίσιμη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC, η ByteDance, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στον τομέα του gaming, διερευνά τη σχεδίαση ημιαγωγών για δικής της χρήση σε εξιδεικευμένους τομείς λόγω του γεγονότος ότι δεν καταφέρνει να βρει προμηθευτές που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της.

Τι μικροτσίπ θέλει να σχεδιάσει

Τα συγκεκριμένα τσιπς θα είναι προσαρμοσμένα για να ανταπεξέρχονται στους φόρτους εργασίας των επιχειρηματικών τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται στο σχετικό δημοσίευμα του CNBC, η ByteDance δεν θα διαθέτει τα συγκεκριμένα μικροτσίπ για χρήση από άλλες εταιρείες. Μάλιστα, η εταιρεία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της αγγελίες για ανοικτές θέσεις εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με το σχεδιασμό ημιαγωγών.

Διαβάστε ακόμα: Τίτλοι τέλους για τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω TikTok στην Ευρώπη

Η κίνηση της εταιρείας προς τον σχεδιασμό ημιαγωγών εδράζεται σε δύο βασικά θέματα: την αυξανόμενη εστίαση από τις εταιρείες στη δημιουργία τσιπ για συγκεκριμένους σκοπούς, καθώς και την ώθηση της κινεζικής κυβέρνησης να γίνει ισχυρότερη σε αυτή τη θεμελιώδη τεχνολογία.

Τα κινεζικά τσιπς

Κινεζικές εταιρείες, από την μηχανή αναζήτησης Baidu μέχρι την Alibaba, που έχει δραστηριότητες από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως το cloud, έχουν κυκλοφορήσει τα δικής τους σχεδίασης μικροτσίπ τα τελευταία χρόνια, παρόλο που καμία από αυτές δεν έχει παραδοσιακό υπόβαθρο στους ημιαγωγούς.

Αλλά τα ειδικά σχεδιασμένα τσιπ είναι ένας τρόπος για αυτές τις εταιρείες να δημιουργήσουν συγκεκριμένα εξαρτήματα για αυτό που απαιτούν οι επιχειρήσεις τους αντί να αγοράσουν ένα από το ράφι από άλλη εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok επιδιώκει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές

Παρόλα αυτά οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να καταφεύγουν στις υπηρεσίες συμβασιούχων κατασκευαστών, συνήθως ξένες εταιρείες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κατασκευάζουν τα εξαρτήματα που χρειάζονται. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που κάνει η αμερικανική Apple για το iPhone, την πιο εμβληματική συσκευή της.

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Την ίδια ώρα, οι ημιαγωγοί – που βρίσκονται σε κάθε είδους συσκευή, από τα smartphones μέχρι τα αυτοκίνητα – αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου «πολέμου» γύρω από την αγορά τεχνολογίας.

Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις για να δώσει ώθηση στην εγχώρια κατασκευή μικροτσίπ, αλλά φαίνεται ότι δυσκολεύεται να φτάσει τις επιδόσεις των ανταγωνιστών της από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες ασιατικές χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ